ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН ОБИШАО ЛОКАЦИЈУ ГДЕ ЋЕ СЕ ГРАДИТИ ФАБРИКА ВАКЦИНА

29. јул 2021.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић 29. јула обишао је локацију где ће се градити фабрика кинеских вакцина ”Синофарм”, која се налази у оквиру привредне зоне ”Аутопут” у насељу Соко Салаш, и том приликом је дао интервју за Танјуг телевизију у вези са грађевинским радовима који ускоро треба да почну.

 

Фабрика у којој ће се прво паковати ”Синофарм” вакцина, а касније и производити, биће заједничко улагање Србије, Кине и Уједињених арапских емирата. Предвиђен је и погон за производњу ПСР тестова. Планирана месечна производња је два милиона доза вакцине месечно. За фабрику која ће се градити по систему ”кључ у руке”, српска страна је обезбедила земљиште, а биће обезбеђена и инфраструктура. Ова комплетно гринфилд инвестиција омогућиће производњу знатних количина кинеске ”Синофарм”, која ће бити довољна не само за Србију, већ и за регион.

 

”Изградња фабрике вакцина нам је значајна из више разлога, пре свега зато што се у Земуну налази фабрика лекова ”Галеника”, као и доста фирми које се баве трговином лекова, медицинске опреме и производњом суплемената. У Земуну се налазе КБЦ Земун, КБЦ Бежанијска коса и новоизграђена Ковид болница у Батајници, тако да ће у ширем систему здравствене заштите овим бити надограђен сегмент развоја фармацеутске индустрије на територији наше општине. Уз изградњу фабрике ова локација ће бити комплетно комунално опремљена што ће допринети развоју индустријске зоне уз аутопут, тако да можемо очекивати и изградњу нових фабрика”, каже председник Ковачевић, уз напомену да је Градска општина Земун већ урадила четрдесетак предмета везаних за експропријацију, што ће пре свега омогућити изградњу нове сервисне саобраћајнице, канализационе, водоводне мреже и јавног осветљења у дужини од 6,9 километара, од насеља Грмеч до Соко Салаша где се гради фабрика вакцина.

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда у оквиру Плана детаљне регулације за подручје привредне зоне ”Аутопут” опремање локације поверила је Институту за путеве ад Београд, као најповољнијем понуђачу.