ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ 81. ГОДИШЊИЦЕ НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

23. јануар 2023.

Помен жртвама и сећање на велику трагедију страдања хиљада недужних грађана 1942, Јевреја, Срба и Рома, обележен је 23. јануара у Новом Саду.

 

Комеморативном скупу присуствовао је председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, који је положио венац на споменик жртвама под називом ”Породица” на Кеју жртава.

 

Ове године новина је што су у протоколу полагања цвећа учествовали и представници градова и општина страдалника у Другом светском рату.

 

Помен жртвама у име Јеврејске заједнице служио је врховни рабин Србије Исак Асиел, а у име СПЦ владика ваљевски Исихије. Венце на спомен обележје положили су и представници Града, Скупштине Војводине, Покрајинске владе, амбасада Израела и Мађарске, Матице Ромске и потомака жртава, а присутнима се обратио и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

 

У делегацији Градске општине Земун скупу је присуствовала помоћник председника Градске општине Земун Андријана Кукољ, и одала пошту невиним жртвама једног од највећих стратишта. 

 

Такође, као део церемоније сећања са брода речне флотиле Војске Србије у Дунав је спуштен венац.

 

Посебно, учесници комеморативног скупа одали су пошту код спомен плоче на новосадској плажи Штранд, највећем стратишту јануара 1942. године. За три дана убијено је око 1300 новосадских Срба, Јевреја, Рома.

 

Рација мађарских фашиста почела је на Божић, 4. јануара у насељима Шајкашке – Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу, као и у градовима Србобрану, Темерину и нешто касније у Новом Саду од 21. до 23. јануара, и стравичан злочин трајао је и завршио се у Бечеју од 25. до 29. јануара, те ратне 1942. године.

 

За месец дана укупно је ликвидирано више од 4000 људи, те Новосадска рација представљала највећи покољ на подручју Војводине у Другом светском рату.

 

У Новом Саду погубљења су вршена широм града, а највише су пострадали становници Милетићеве и околних улица, када су многа домаћинства заувек угашена.

 

Тачни подаци никада нису утврђени зато што су убијане читаве породице.

 

У циљу културе сећања Министарство образовања одобрило је да се овај стра­ви­чан зло­чин нађе ме­ђу кључ­ним пој­мо­ви­ма, чи­ме ће се оси­гу­ра­ти да убу­ду­ће сви на­став­ни­ци и ауто­ри уџ­бе­ни­ка исто­ри­је оба­ве­зно по­све­те ду­жну па­жњу овом по­гро­му.