ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН НА ГРАДИЛИШТУ ФАБРИКЕ ВАКЦИНА

04. октобар 2021.

Изградња прве фабрике за производњу вакцина кинеске компаније ”Синофарм” у насељу Соко Салаш одвија се убрзаном динамиком под будним оком председника Градске општине Земун Гаврила Ковачевића, који је и 3. октобра обишао ову локацију.

 

”Фирме које изводе радове су на терену и данас на нерадни дан, тако да очекујем да ће на време све бити завршено. То је оно што је Србији требало, да привреда почне нагло да се развија, а то се већ види и по већем стандарду, али и по недостатку одређених профила радника”, рекао је Ковачевић за ТВ Вести, и додао: ”Сам поступак изградње фабрике и целог овог дела развија се у две фазе. У једној фази се ради приступна саобраћајница са свом потребном комуналном инфраструктуром, а која је потребна фабрици и индустријској зони уз аутопут. Очекујем да се приступна саобраћајница, канализација, водоводна мрежа реализују до краја ове године, а с почетком пролећа наредне године да проради и сама фабрика, када ће бити запослено првих 180 радника. Србија ће на тај начин добити први погон за пуњење вакцина, којих би на годишњем нивоу требало да буде око 30 милиона, а овде ће се производити и ПЦР тестови. Развојем привредне зоне ‘Аутопут’ отвориће се нова радна места, као и  повољнији услови за изградњу нових фабрика. Посебну добробит од овог пројекта ће имати око 70 породица које живе у овом насељу, јер ће њихова домаћинства бити прикључена на београдску водоводну и канализациону мрежу”.

 

Фабрика  је заједничко улагање Србије, Кине и Уједињених Aрапских Eмирата, гради се по принципу кључ у руке и представља потпуно нову инвестицију која ће обезбедити довољне количине кинеске ”Синофарм” вакцине не само за Србију, већ и за регион.