ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОБИШАО РЕКОНСТРУИСАНУ ЗЕМУНСКУ ГИМНАЗИЈУ

17. октобар 2021.

Реновирана Земунска гимназија је спремна да прими ђаке. У то се уверио 17. октобра председник Републике Србије Александар Вучић током обиласка Гимназије која 163 године памти своје гимназијалце, а данас изгледа као дао је потпуно нова образовна институција.

Комплетна реконструкција овог храма образовања и својеврсног симбола Земуна подразумевало је комплетно уређење ентеријера и екстеријера. Поред нових прозора, подова, плафона, сређених зидова, гимназија је добила нове водоводне и канализационе цеви са санитарном опремом, као и инсталације за грејање и хлађење. Сада ће ученици користити модерну библиотеку, стоматолошку ординацију и тавански простор за школске секције.

 

Председник Александар Вучић у пратњи свог домаћина директора Милоша Бјелановића, председника Градске општине Земун Гаврила Ковачевића, министра просвете, науке и технолошког развоја Србије Бранка Ружића, градоначелника Београда проф. др Зорана Радојичића и других представника државних органа,  локалне самоуправе, образовних институција и колектива гимназије обишао је модерно опремљене кабинете и учионице хемије, биологије, зборницу, фискултурну и свечану салу.

 

Оно по чему се сада Земунска гимназија разликује од свих других школа у Србији јесте кабинет са савременим тренажерима и дијагностичким апаратима на којима ће моћи да се провери функционални статус ученика за похађање наставе физичког васпитања.

 

Била је то прилика да се председник Вучић сретне са својим разредним старешином и гимназијском професорком руског језика у пензији Ирином Галкином, за коју је рекао да је била врло строга, али правична, и евоцира успомене на срећне ученичке дане.

 

”Гимназија није овако изгледала у време када сам је похађао. Сада изгледа много лепше. Држава Србија је уложила у комплетну реконструкцију Земунске гимназије нешто више од 4,5 милиона евра. Ова гимназија  је изнедрила много великана који су задужили нашу земљу и зато је ово здање заслужило да буде једно од најлепших не само у Земуну, него и у Београду. Гимназијалцима желим да се овде осећају као код своје куће”, рекао је председник Вучић, уз напомену да је Република Србија у последњих неколико година уложила 200 милиона евра у реконструкцију 180 школа у Србији, и том приликом, захвалио се директору Земунске гимназије и професорима што имају снаге да се боре за будућност наше земље.

 

Нижа реална школа  основана је 1858. године одобрењем Врховне војне команде, потом 1881. године добија назив Велика реалка, да би 1895. године прерасла у Реалну гимназију. Важно је истаћи да је земунска реалка била и расадник учитеља за банатско-сремски округ, јер је постојао течај за учитеље. Данас Земунска гимназија има статус споменика културе. До сада је изнедрила више од 40 хиљада матураната, а тренутно наставу похађа 1300 ђака у 48 разреда.