ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОБИШАО ЖЕЛЕЗНИЧКУ СТАНИЦУ ЗЕМУН

25. март 2021.

Председник Србије Александар Вучић обишао је 25. марта градилиште на железничкој станици Земун која је део пројекта изградње брзе пруге од Београда до Новог Сада и Суботице, а кинески извођачи су најавили да ће прва деоница, од Београда до Старе Пазове, бити завршена до краја септембра.

Пројекат брзе пруге од Београда до Будимпеште је договорен између Србије, Kине и Мађарске у оквиру глобалне иницијативе Kине ”Појас и пут”.

Обиласку радова присуствовали су председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и општинско руководство.

Такође, железничку станицу Земун посетили су и министар грађевинарства, саобраћаја и нфраструктуре Томислав Момировић, амбасадорка Народне Републике Kине Чен Бо, градоначелник Града Београда проф. др Зоран Радојичић и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

На деоници Београд Центар – Стара Пазова пројектом је предвиђена комплетна реконструкција и модернизација грађевинске и електротехничке инфраструктуре са подизањем брзине на деоници Београд Центар – Батајница до 120 километара на сат, а од Батајнице до Старе Пазове до 200 километара на сат.

То је прва деоница брзе пруге Београд – Будимпешта, која ће делом имати четири колосека, што ће бити прва таква пруга у Србији.

Пруга од Београда до Новог Сада ће, како је раније најављено, бити грађевински завршена до краја 2021. године.

У оквиру пруге биће изграђена три надвожњака: Kамендин, Нова Пазова и Стара Пазова и подвожњак Земун Поље, а биће уређене и железничке станице Нови Београд, Батајница, Стара Пазова и Нова Пазова.

Предвиђена је изградња и нове станичне зграде у Земуну, а стајалиште Тошин бунар биће измештено на другу локацију. Такође, биће направљена нова стајалишта Алтина и Kамендин.

Изградња брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада почела је 2017. године, а укупна вредност радова је нешто већа од 580 милиона долара.

На тој деоници укупно ће бити изграђено 28 објеката, међу којима су галерије, надвожњаци, подвожњаци, потходници, вијадукти и мостови.