ПРВИ ФЕСТИВАЛ ЕТНО РОШЕР

19. децембар 2022.

Под покровитељством Градске општине Земун, Музичка институција Рошер 17. децембра у Земунској гимназији организовала је Први фестивал етно Рошер  ”Хајде сада нек’ свак’ пева”.

 

Овај својеврстан музички догађај отворио је секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић истакавши да културно наслеђе и савремени културни живот Земуна, обавезују нарочито младе да негују сваку уметност, а нарочито музику, и да сарадња са Институцијом Рошер, неспорног квалитета, отвара врата за нове сусрете и музичке доживљаје. У име покровитеља догађају је присуствовала и заменица секретара Скупштине ГО Земун Дејана Вуковић.

 

Први етно фестивал окупио је певачке групе културно-уметничких друштава и ансамбала који су се публици представили са две нумере. Били су ту ”Соко” из Инђије, ”Батајница” из Земуна, ”Свети Сава” из Нове Пазове, ”Милојке” из Старе Пазове и етно групу Факултета за образовање учитеља и васпитача ”Зора”.

 

Публика је овацијама поздравила изузетно квалитетне наступе, а стручни жири је првом наградом овенчао Женску певачку групу ”Милојке” Фолклорног ансамбла ”Дукат” из Старе Пазове које су извеле напеве из Книнске Крајине и Јасеновца. Друго место припало је Мушкој певачкој групи КУД ”Батајница” са песмама из Косова и Метохије и Книнске Крајине. Трећа награда отишла је у руке Етно групе Факултета ”Зора” који су извели нумере из источне Србије.

 

Изван такмичарског програма Мешовита певачка група КУД ”Батајница” извела је ауторску песму Бојане Пршуњак ”Хероји Кошара”.

 

Уследио је концерт Рошер етно бенда који је врхунским музицирањем, складом инструмената и изузетним вокалима Немање Гузијана и Јоване Зукановић показао раскош музичког наслеђа Србије и региона. Представљене су и песме са којима је Бенд наступао на ”Беовизији” избору за ”Евровизију”, а премијерно је изведена и нумера за ”Песму Евровизије 2023”.

 

Специјална гошћа и чланица жирија била је естрадна уметница Зорана Павић која је са публиком поделила своја искуства сарадње са Музичком институцијом Рошер.

 

Ову институцију је основана 1998. године и данас у свом саставу има гудачки квартет, џез бенд и етно бенд.