ПРВИ КРУЗЕР ПРИСТАО У ЗЕМУН

02. септембар 2023.

У оквиру пројекта ”Заплови Србијом”, 2. септембра свечано је отворено пристаниште за међународне путничке бродове у Земуну, када је после 150. година усидрен први велики крузер из Немачке. Путнике је дочекао председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић са сарадницима.  Приређена је традиционална добродошлица са пригодним послужењем, земунским сувенирима, а туристи су имали прилику и да уживају у наступу КУД ”Јана”.

 

Председник Ковачевић обишао је крузер са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем и директором Агенције за управљање лукама Вуком Перовићем.

 

”Припала ми је велика част да са позиције председника Општине Земун данас могу да учествујем у отварању овог пристана. Моји претходници – Бранислав Простран, као идејни творац овог пројекта и Дејан Матић, који је данас овде са нама, и који је реализовао овај пројекат заједно са надлежним градским органима и министарствима, су најзаслужнији што Земун поново има пристан. На томе им велико хвала. Председник Републике Србије Александар Вучић је при недавном представљању пројекта ‘Запловимо Србијом’, као једну од почетних наутичких тачака нагласио Земун. Ово је веома значајно, пре свега са аспекта саобраћаја. Као што знате, кроз Земун пролазе три ауто пута  – Новосадски, Загребачки и Милош Велики. Са друге стране, део пруге Београд-Нови Сад-Будимпешта пролази кроз Земун, и ово је фактички пети коридор – пловни, на који се сада наслања Земун. Са привредно-туристичког аспекта ово је значајно за нашу Општину из разлога што сви туристи имају шта да виде у Земуну, пре свега најстарију православну цркву у Београду – Николајевску, затим Миленијумску кулу и тврђаву Гардош, наш прелепи Кеј, Земунски парк, тако да позивам и привреднике и туристе да долазе у Земун и да у њему проведу неко време, јер Земун има душу вароши. Када се у њега дође, ретко се одлази”, рекао је председник Ковачевић, и том приликом исказао нескривену жељу да у Земун дође што више туриста.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић нагласио је да је ово друго пристаниште у Београду, а прво на Дунаву. Створени су услови да се отвори нова бродска линија и повежу пристаништа на овој значајној међународној реци. Према расположивим подацима, 2023. година ће по броју туриста који су крузерима посетили Србију бити боља од прошле за 30 одсто. Такође, фабрика за прераду отпадних вода, која је у плану да се изгради у Батајници, омогућиће да Дунав буде чистији.

 

У свом обраћању, директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић истакао је да су земунско пристаниште пројектовале домаће фирме, а да је Србија по броју туриста на трећем месту, иза Аустрије и Мађарске.

 

Локација на којој је изграђено пристаниште за међународне путничке бродове до 130 метара дужине је код Старе капетаније, на месту где се некада налазио пристан и састоји се од моста дужине 54.5 метара који везује копно и четири понтона са 21 шипом.