ПРВА ПОСЕТА ОПШТИНСКОГ РУКОВДСТВА ПИК ”ЗЕМУН”

07. новембар 2013.

07.11.2013

 

У прву посету ПИК ”Земун” 6. новембра 2013. године отишли су чланови Већа општине Владимир Стојковић и Драган Матијевић. Са директором некадашњег привредног гиганта (1985. године када је основан важио за трећу по величини фарму у Европи, данас у реструктурацији) Душаном Ћосовићем и његовим сарадницима, као и председником Самосталног синдиката Богданом Јовановићем, Стојковић и Матијевић су обишли фарму, музару и пољопривредно добро на 13. мају.

Са статусом некадашњег гиганта, деценијама руинираног и сиромашеног, чланови Већа општине су детаљно упознати. Стање хибернације, на које је ПИК Земун осуђен, по речима директора Ћосовића, на неорочено време погодује готово извесном краху, иако би се уносна пољопривредна производња с малим улагањима могла обновити.

У овом тренутку на 1.200 хектара, од чега 770 у друштвеној својини гаји се близу 800 говеда, а дневно произведе до 6.000 литара млека, иако постоје капацитети за готово трипут више. Како је рачун у блокади, последња примања радницима су исплаћена у мају 2013. године, а окамаћена дуговања расту.

foto 1 PIK Zemun

foto 2 PIK Zemun