ПОЧЕЛО УКЛАЊАЊЕ НОВЕ-СТАРЕ ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ НА ШИРОКОМ ПУТУ У БАТАЈНИЦИ

27. април 2022.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, заменик градоначелника Града Београда Горан Весић, члан Већа ГО Земун Бошко Радовановић, секретар Секретаријата за послове одбране, ванредне ситуације, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш и директор ЈКП ”Градска чистоћа” Марко Попадић  27. априла присуствовали су чишћењу депоније која се налази на локацији Широки пут у Батајници.

”Како се депонија не би правила својевремено су постављене баријере на Широком путу, а онда су возачи камиона разбили те баријере и наставили да одлажу отпад. Ово је најбољи доказ како ми сами уништавамо Београд и животну средину. И тамо где поставимо физичке запреке појави се неко ко мисли да је паметнији, јер му је лакше и јефтиније да баца ђубре тамо где пожели. Чишћење депонија нема смисла ако не променимо законске прописе и ако коначно не почнемо да кажњавамо оне који ово раде. Због тога ћемо да покренемо иницијативу да се законски прописи промене и на прилазима депонија постављаћемо контролне камере”, каже заменик градоначелника Горан Весић.

Из Чистоће поручују да ће депонија величине 2,5 хиљаде кубика бити очишћена за две недеље. Биће враћене баријере, а наредне године ће, како је регулисано Планом детаљне регулације, бити урађена мрежа саобраћајница, рециклажни центар, заштитни зелени појас и комуналне стазе. То ће бити један од десет центара за сакупљање и рециклажу отпада, колико је планирано да се изгради у Београду.

И то није све. Градска општина Земун је покренула иницијативу да се ускоро очисти велика дивља депонија код Батајничке петље.

”Очекује нас састанак са представницима Града Београда, комуналних предузећа, као и фирми које су учествовале у изградњи Батајничке петље како би што пре уклонили ову дивљу депонију и култивисали то подручје. Градска општина Земун у сарадњи са ЈКП Градска чистоћа у последњих годину дана интензивно ради на уклањању мањих депонија у Батајници, Земун Пољу, Алтини, Плавом хоризонту”, каже председник ГО Земун Гаврило Ковачевић, који је том приликом упутио апел грађанима да правовремено пријављују формирање нових дивљих депонија.

Челници из Београда и Градске општине Земун апелују на грађане да се са бригом односе према средини у којој живе и да подрже бесплатне акције које организује ”Чистоћа” за одношење отпада и кабастог смећа.