ПОТПИСАН УГОВОР О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ

11. март 2022.

Градска општина Земун са Министарством рударства и енергетике потписала је Уговор о суфинансирању програма енергетске санације, у оквиру Националног програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова.

 

Свечана церемонија потписивања уприличена је 11. марта у Центру за културу и образовање у Аранђеловцу, где је Уговор потписао заменик председника Скупштине Градске општине Земун Сава Мишковић.

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, приликом уручења уговора рекла је да је за енергетску ефикасност у домаћинствима и стамбеним зградама планирано око 250 милиона евра у овој години – за замену прозора и врата, постављање соларних панела, термичку изолацију зидова и кровова, замену котлова. Такође, вредност пројеката повећања енергетске ефикасности у јавним установама, школама, вртићима, болницама, топланама и топловодима за централно грејање је око 600 милиона евра.

 

Градска општина Земун је од почетка реализације Националног програма енергетске санације партиципирала у неопходном концепту смањења потрошње енергије, што је процес за здравију, одрживију и зелену енергетику у Србији, и била једна од потписница првих уговора о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства међу 37 градова и општина, који су почели са реализацијом у 2021. години.

 

Грађани Земуна су показали велико интересовање за програме енергетске ефикасности. Општина је образовала Комисију за реализацију енергетске санације, која као стручно тело пружа пуну логистику при имплементацији програма.

 

Реализацијом уговора о суфинансирању грађани могу да замене спољне прозоре и врата, поставе термичке изолације зидова, таваница и подова и кровних покривача.

 

У делу који се односи на ефикасност система грејања, предвиђена је замена котлова и пећи, замена и уградња мреже и радијатора, уградња топлотних пумпи и система за регулацију топлоте.

 

Трећа група радова за које грађани могу да конкуришу је уградња соларних колектора за топлу воду, уградња соларних панела и пратеће опреме за производњу електричне енергије за сопствене потребе, као и уградња двосмерног мерног уређаја за мерење предате и примљене електричне енергије.

 

Укупан фонд је 30 милиона динара, од којих Градска општина Земун учествује са 15 милиона динара.

 

Грађани који се одлуче да унапреде енергетску ефикасност својих домова учествују са 50 посто цене опреме и радова, док се друга  половина намирује из средстава Министарства и Општине.

 

На сајту Градске општине Земун у рубрици http://zemun.rs/energetska-efikasnost/ грађани могу пратити актуелности у домену реализације Програма енергетске ефикасности.