ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА УГРАДЊЕ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА

08. новембар 2021.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, 5. новембра уручила је уговоре о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства градоначелницима и председницима 37 градова и општина у Министарству рударства и енергетике Републике Србије.

Уговор о суфинансирању програма за уградњу соларних панела потписао је и заменик председника Градске општине Земун Жарко Дроњак.

Министарка је истакла да су циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела смањење потрошње енергије на националном нивоу, нижи рачуни за домаћинства и здравија животна средина.

”Ми смо овим пројектом постављања соларних панела и замене столарије покренули највећи процес који значи здравију, одрживију и зелену енергетику у Србији. То ће у потпуности променити слику Србије у наредним годинама. Укупно је 37 локалних самоуправа које су створиле услове за заједничко спровођење овог пројекта и показале свест да неке ствари морамо да мењамо. Нема разлога да огроман број сунчаних дана у нашој земљи не искористимо и омогућимо свим грађанима и грађанкама Србије да поставе соларне панеле. Наставићемо субвенционисање и за постављање соларних панела и замену столарије и у наредним годинама, а циљ је да сва домаћинства у Србији добију ту могућност”, рекла је она.

Михајловићева је напоменула да ће подизање енергетске ефикасности и постављање соларних панела допринети националним циљевима – смањењу потрошње енергије и очувању здравља животне средине.

”Само заједно можемо доћи до резултата и циља, а то је смањење потрошње за минимум 30 одсто, а то ће значити и ниже рачуне за домаћинства за такође 30 одсто. То за Србију на националном нивоу значи 3.300 тона угљен-диоксида мање на годишњем нивоу.То значи и да ћемо одржати енергетску стабилност у годинама које долазе”, истакла је министарка.  

Михајловићава је назначила да је раније било потребно и више од годину дана чекања за уградњу соларних панела, да је било неопходно прикупити велики број дозвола и докумената, а да је процедура сада максимално поједностављена и да је потребан практично један корак.

Укупно у овај програм држава у 37 градова и општина улажу око 195 милиона динара, од чега Министарство 97,6 милиона.