ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ПОРОДИЧНИХ КУЋА И СТАНОВА

20. јул 2023.

Начелница Управе Градске општине Земун Тијана Бакић са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић 20. јула на свечаности у Палати Србија потписала је Уговор о суфинансирању Програма енергетске санације породичних кућа и станова  под називом ”Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Србије”.

 

Укупна подстицајна средства за реализацију овог Програма у Земуну износе 50 милиона динара. Министарство се овим Уговором обавезало да обезбеди износ средстава подстицаја од  30 милиона динара, док ће Општина Земун учествовати у суфинансирању Програма са најмање 20 милиона динара.

 

На Јавни позив за финансирање пројеката унапређења енергетске ефикасности, које је расписало Министарство рударства и енергетике пријавила се 131 јединица локалне самоуправе, и то за субвенције које се односе на уградњу столарије и термичке изолације, унапређење термотехничких система зграде путем замене система или дела система, уградње соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде, уградње соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе.

 

”Програм енергетске санације породичних кућа и станова спроводимо већ три године, откад смо у сарадњи са локалним самоуправама почели да субвенцијама подстичемо грађане да улажу у енергетску ефикасност. До сада је око 20 хиљада домаћинстава имало прилику да спроведе неке од мера енергетске ефикасности. Сада је Министарство у сарадњи са локалним самоуправама обезбедило 1,8 милијарди динара. То је новац који ће грађани добити бесповратно. Грађани ће добити и до 65 одсто износа инвестиције, што значи да се повећао износ субвенције ако се грађани пријаве на више од једне мере”, рекла је министарка Ђедовић.

 

Градска општина Земун поставила је на високо место приоритета унапређење енергетске ефикасности домаћинстава на својој територији. Крајем прошле године је у сарадњи са Управом за подстицање и унапређење енергетске ефикасности већ једном омогућила субвенције грађанима.

 

Кроз суфинансирање мера енергетске санације ГО Земун помаже грађанима да унапреде енергетску ефикасност својих домова, а реализацијом мера се постиже и смањење потрошње електричне енергије и поправљање квалитета ваздуха у Земуну.