ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ЗА ПРИЈАВУ НА Е-АГРАР

31. март 2023.

За све пољопривреднике из Земуна који су заинтересовани да добију подстицаје од Министарства пољопривреде, шумарства и пољопривреде, а који нису у могућности да се сами пријаве на апликацију е-Аграр, Градска општина Земун им је омогућила да у Канцеларији за младе (ул. Косовска 9) сваким радним даном од 8 до 15 часова могу да добију све потребне савете.

Е-Аграр је најједноставније описати кроз поређење сакупљања близу 80 папира и шетање по шалтерима са неколико кликова на мобилном телефону. Коришћење апликације е-Аграр  штеди време, смањује трошкове штампе ”папирологије” и омогућује исплату субвенција у истој години у којој су пријављене и послате.

Од укупно 1500 регистрованих пољопривредних газдинстава на територији општине Земун, у последње две недеље помоћ је потражило више од 200 индивидуалних пољопривредних произвођача, који су захваљујући дежурном саветодавцу  из Пољопривредне саветодавне стручне службе Београд и саветнику на пословима пољопривреде Градске општине Земун урадили пријаву на е-Аграр и обновили регистрацију свог газдинства.

Нема никаквог крајњег  рока за обнову и регистрацију газдинства, јер се платформа неће затворити, већ стално дограђивати и унапређивати што значи да сваки пољопривредник то може да уради кад год пожели. Ипак, пољопривредници би требало да се региструју што пре, јер је пријављивање у еРПГ обавезан корак за коришћење система е-Аграр тачније, то је услов да би по расписивању Јавних позива могли да поднесу захтев за субвенције.

Будући да је Министарство пољопривреде већ објавило план по коме ће се реализовати субвенције, сада приоритет за пружање помоћи у пријављивању за електронски регистар пољопривредних газдинстава (еРПГ) имају они произвођачи којима је Јавни позив у априлу.

Будући да је Градска општина Земун до сада пружала стручну помоћ свим пољопривредницима са територије Београда, од  3. априла свака градска општина ће организовати помоћ за пријављивање у е-Аграр,  тако да ће бити више времена за рад са пољопривредницима из Земуна.