ПОМЕН СЛАВНОМ ХЕРОЈУ МАЈОРУ МИЛИВОЈУ РАШУУ

27. јун 2022.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић 27. јуна у насељу Бусије присуствовао је помену командату јединице Милиције Крајине мајору Миливоју Рашуу, који је учествовао у операцији ”Коридор” 1992. године.

 

Венац на спомен обележје посвећено страдалницима браниоцима Републике Српске Крајине и Републике Српске положили су председник Ковачевићи и брат хероја Крајине Небојша Рашуо.

 

Помен је одржало свештенство храма Светих словенских мученика Ћирила и Методија, а дужну почаст овом хероју, поводом три деценије од погибије, одали су његови Жагровићани, Крајишници, становници насеља Бусије, Батајнице, Угриноваца и  удружења бораца.

 

”Ми историјске датуме обележавамо на достојанствен начин искрено верујући да је улога малог-великог човека, какав је био наш командант Миливоје, једнако важна, као што су важна још многа имена остала на сеоским гробљима, и на спомен обележјима. Општина Земун ће учинити све како би једна улица у овом највећем крајишком насељу понела име мајора Миливоја Рашуа”, рекао је председник Ковачевић, и том приликом указао на значај неговања културе сећања на оне који су положили животе да бисмо ми имали будућност, јер су у Бусијама два пута обележене годишњице операција ”Олуја” и подсетио све присутне да је Градска општина Земун тих деведесетих година постала дом свима онима који су напустили своја огњишта, а Бусије израсле у симбол крајишког народа.

 

Новинар Давор Лукач као иницијатор сећања на лик и дело мајора Рашуоа захвалио се Градској општини Земун која је преузела организацију овог комеморативног скупа.

 

”Коридор 92” је једна од најважнијих битака с почетка рата са којим је српски ентитет коначно повезан уским коридором са Србијом, односно спојили су се западни и источни део Републике Српске. У операцији ”Kоридор 92” укупно је било ангажовано 1200 милиционера Републике Српске Крајине. Погинуо је 31 борац, а рањена су 84 припадника Милиције РСK.

Мајор Миливој Рашуо је рођен 1960. године у селу Жагровић општина Kнин. Завршио је Војну гимназију и Војну академију копнене војске, као први у класи 1983. године. Професионалну војну каријеру започиње у Словенији у јединици за планинско-брдско ратовање, наставља је у Панчеву где постаје инструктор за извиђачку-диверзантску обуку, да би септембра 1991. године отишао у Kнин. Од доласка у Kнин до операције Kоридор пролази неколико ратишта у Далмацији и западном делу РСK. На пробијање Kоридора одлази крајем маја 1992. године предводећи батаљон специјалне милиције РСK. Гине у ноћи 27./28. јун 1992. године. Сахрањен је у родном селу.