ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ФАБРИКУ ВАКЦИНА

09. септембар 2021.

Камен темељац за изградњу фабрике за производњу вакцина кинеске компаније “Синофарм” положен је у земунском насељу Соко Салаш, чиме је свечано означен почетак радова.

 

Камен темељац су заједно положили председник Србије Александар Вучић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, Калдун Ал Мубарак генерални и извршни директор компаније Мубадалс и члан управног одбора компаније Група 42, генерални директор компаније Група 42 Пенг Сијао.

 

Фабрика у којој ће се производити “Синофарм” вакцина заједничко је улагање Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата.

 

Председник Вучић истакао је да је поносан што Србија заједно са кинеским и емиратским партнерима, покушава и чини се успева да реши и део неких глобалних проблема и што почиње изградња потпуно нових капацитета за производњу и пуњење вакцина.

 

–Дрзнули смо се да будемо храбри, одговорни и озбиљни, али и да високо подижемо лествицу. Биће ово регионално чудо, а српски понос! Ово су ствари које остају, за које живите, за које се борите. Ово је оно што мења стварност и доноси живот људима. Хвала нашим пријатељима из НР Kине и УАЕ! Живело наше пријатељство, живела Србија!–, поручио је председник Вучић. 

 

У фабрици ће се производити 30 милиона вакцина годишње, а капацитет је 40 милиона годишње. За пуњење и производњу уговорена је линија немачке компаније Синтегон, која поседује заштитне системe против контаминације по светским стандардима.

 

Рок за завршетак изградње фабрике је први квартал следеће године, и у првој фази биће запослено 180 радника.

 

Пуњење вакцина вршиће се у ”Хемофарму”, до завршетка изградње фабрике у којој ће се након тога одвијати целокупан процес производње.

 

Церемонији полагања камена темељаца присуствовао је председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић са сарадницима, министри у Влади Републике Србије и челници Града Београда.

 

Фото: Председништво Србије и ГО Земун