ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК ЖРТВАМА ГЕНОЦИДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

22. април 2024.

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату обележен је полагањем венаца на споменик жртвама геноцида у Другом светском рату. Овај споменик се налази на месту некадашњег злогласног нацистичког логора ”Землин” на Старом сајмишту.

 

Комеморацији одржаној уз високе државне и војне почасти присуствовали су и венце положили председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, изасланик председника Републике Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, чланови Владе Републике Србије, представници Града Београда, Музеја жртава геноцида, Меморијалног центра ”Старо сајмиште”, Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета Ромске националне мањине, Удружења грађана за неговање антифашистичких традиција и дипломатског кора у Републици Србији.

 

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату јесте државни празник, односно дан сећања, који се обележава у Србији сваке године.

 

Дан сећања обележава се као спомен на 22. април 1945. године и пробој групе заробљеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у НДХ, а посвећен је свим Србима, Јеврејима и Ромима страдалим у масовним и нечовечним убиствима током Другог светског рата.

 

Тог дана је 600 од укупно 1.073 још увек живих логораша напало усташку стражу и кренуло у пробој који је преживело само њих 91. Истог дана, извршен је пробој логораша Кожаре, радног дела логора у самом месту Јасеновац. Од 167 логораша, 11 је преживело.

 

Градска општина Земун присуством на комеморативним свечаностима исказује најдубљи пијетет према страдалим невиним жртвама у Другом светском рату.