ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

09. мај 2024.

 

У организацији Градске општине Земун, Удружења пензионера Земуна и Општинске организације СУБНОР-а  Земун, 9. маја је пред спомеником погинулим борцима и жртвама фашизма 1941-1944. године на Авијатичарском тргу у Земуну обележена 79. годишњица Дана победе.  

 

Венце и цвеће у знак поште свима који су своје животе дали за слободу положиле су бројне делегације државних институција и друштвено-политичких организација.

 

Испред Градске општине Земун венац је положио председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић и члан Већа Ђорђе Дукић, док је у делегацији ОО СУБНОР-а био и члан Већа Градске општине Земун Иван Морић.

 

Церемонији обележавања овог историјског дана присуствовао је помоћник председника Градске општине Земун Славиша Топаловић и саветник Амбасаде Руске федерације у Србији Владлен Зелењин.

 

У богатом културно-уметничком програму изведеном на Дан победе, поред хора ОШ ”Светозар Милетић”, учествовао је и хор гимназије ”Јован Јовановић Змај” из Новог Сада,  као и основци и средњошколци из земунских школа ”Лазар Саватић”, ”Мајка Југовића”, Саобраћајно-техничке школе Земун и Медицинске школе ”Надежда Петровић”.

 

Други светски рат, у којем је на нашем простору пало више од милион и седам стотина хиљада жртава, окончан је потписом на капитулацију немачког фелдмаршала Кајтела, док су га са савезничке стране парафирали маршал Жуков и генерал Тедер у Берлину.