ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЗЕМУНА

21. октобар 2022.

Венце на Cпоменик палим борцима од 1941. до 1945. године 21. октобра положиле су делегације ОО СУБНОР-а Земун, борачких удружења, политичких организација и грађани Земуна.

Пошту ослободиоцима, борцима Народноослободилачког рата и жртвама фашистичког терора, одали су чланови Већа Градске општине Земун Драган Матијевић и Иван Морић.

После минута ћутања жртвама фашистичког терора, о бици за Београд и Земун говорио је секретар СКОЈ-а Милош Каравезић, а пригодан свечарски програм извели су ученици Oсновне школе ”Светозар Милетић”.

Након што је 20. октобра 1944. године ослобођен Београд, партизанске јединице и Црвена Армија прешле су наредног дана Савски мост и у тешким борбама сломили отпор непријатеља на аеродрому и железничкој станици и ушле у Земун. Напредовање према Батајници завршено је ослобађањем овог земунског насеља 23. октобра.

У току двонедељне Београдске операције на олтар слободе животе је положило око три хиљаде бораца и грађана и близу хиљаду припадника Црвене армије.

Земун са околним насељима је за непуне четири године рата положио огромне жртве и дао на десетине народних хероја, а Марија Бурсаћ и Соња Маринковић проглашене су за прве жене хероје након завршетка Другог светског рата.