ПОЛА ВЕКА МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

30. новембар 2023.

Председник Скупштине Градске општине Земун и члан Програмског савета Међународног фестивала монодраме и пантомиме Мирослав Гајић присуствовао је 29. новембра свечаном отварању 48. Фестивала, који ове године под покровитељством свог оснивача – Градске општине Земун и уз помоћ Министарства културе прославља пола века постојања програмом ревијалног типа, без такмичарске селекције.

 

Смотру је отворио директор Фестивала Борислав Балаћ, који је публику подсетио на допринос оснивача Фестивала, на великане драмске уметности који су учинили ову манифестацију великом, на  30 изложби и 16 књига које популаришу монодраму, пантомиму и историју позоришта у Земуну.

 

Фестивалска публика имала је прилику да ужива у бравурозној глуми Зијаха А. Соколовића који је у монодрами ”Лево, десно, глумац” кабаретски, са низом примера и поређењем са позоришном уметношћу, сугерисао гледаоцима да су и они ”глумци у свом театру” и да могу бити уметници у својим животима, а публика је на крају наградила глумца овацијама.

 

На репертоару овогодишњег фестивала биће и ”Милунка” Весне Станковић, као и пантомима „Врпца” Александре Аризановић. Другог фестивалског дана биће приређена промоција књиге Радомира Путника ”50 година Фестивала монодраме и пантомиме”. Уручење јубиларних признања биће уприличено 1. децембра у 20.30, након којег ће позоришна публика моћи да ужива у ”Позоришној музици” Александра Локнера.

 

Програм фестивала одржаће се у Позоришу лутака ”Пинокио”, док ће се традиционална шаховска симултанка велемајстора Алисе Марић са учесницима и гостима фестивала одржати у ресторану ”Стара царинарница” у улици Кеј ослобођења 31 у Земуну.

 

Током пет деценија континуираног трајања фестивала, изузимајући период средине деведесетих када је дошло до кратког прекида, на Фестивалу монодраме и пантомиме наступали су уметници са скоро свих континената.

 

Уметници са наших простора који су изводили монодраму и пантомимске представе били су најугледнији и најзначајнији уметници минулог доба, али и тада млади уметници који су на земунској сцени Фестивала закорачили крупним корацима у велики свет драмске уметности.

 

Идејни творац Фестивала био је изузетан позоришни зналац, Љубиша Ружић, тада на функцији заменика управника Народног позоришта у Београду, а у тиму стручњака који су подржали идеју и формирали естетску платформу фестивала били су угледни театарски ствараоци.

 

Програм Фестивала https://www.festmono-pan.org.rs/program