ПОКАЗНА ВЕЖБА И ДРУЖЕЊЕ С ВАТРОГАСЦИМА ДВД ”МАТИЦЕ” ЗЕМУН

16. август 2021.

Уз подршку и помоћ Градске општине Земун, чланови Ватрогасне јединице Добровољног ватрогасног друштва ”Матица” Земун приказали су 15. августа на Богојављенском платоу код ресторана ”Венеција” своје вештине у спречавању и гашењу пожара, опрему и дружили се са грађанима Земуна, посебно најмлађима.

Камион ”Матице” снабдевен шлемовима, цревима, прслуцима и заштитном опремом, цистерна са водом, апарати за суво гашење ватре и прављење пене изазвали су огромно интересовање. Ретко ко од млађих није желео да седне за волан атрактивних црвених возила под пуном опремом.

Поред пружања основних информација о томе како реаговати у случају пожара, шта предузети, кога звати, ватрогасци су приказали како се сузбијају и гасе различите ватре -од плина, бензина до струје. Посебна атракција су били шмркови с водом и сувим прахом, а апарат за прављење пене је усхитио све присутне на Богојављенском платоу.

На челу ватрогасаца био је ветеран Радивоје Веселин, а Специјалне ватрогасне јединице Душан Јовановић, који су стрпљиво одговарали на свако постављено питање.

ДВД ”Матица” Земун најстарије је у Србији и 2020. године обележило је век и по постојања. Земун се дичи дугом традицијом добровољног ватрогаства, а својевремено су почасни председници ДВД –а били председници Општине Земун.

Један од последњих испита Специјалне ватрогасне бригаде ДВД ”Матица” Земун било је учешће са више возила и најмање десет ватрогасаца у гашењу великог пожара у Кинеском тржном центру у новобеоградском блоку 70, који је по речима Радивоја Веселина највећи у нашем граду у последње три деценије.