ПОДРШКА ЗЕМУНСКИМ СПОРТСКИМ КЛУБОВИМА

15. октобар 2020.

У организацији Градске општине Земун у оквиру пројекта ”Школски спорт”,

15. октобра на Градском стадиону у Земуну одржано је Општинско такмичење у атлетици. На атлетској смотри ученице и ученици основних и средњих школа такмичили су се у скоку у даљ, скоку у вис, бацању вортекса, трчању на 60 метара, штафетном трчању, бацању кугле и другим дисциплинама.

”Ребалансом буџета издвојићемо значајна средства за финансирање и суфинансирање годишњих програма спортских клубова који су се одазвали на конкурс Омладинског спортског савеза Земуна. Важно нам је да и кроз пројекат школског спорта, али и финансирањем земунских клубова, који имају дугу традицију, подржимо бављење спортом, јер на тај начин стварамо будуће шампионе”, рекао је члан Већа Градске општине Земун Драган Матијевић.

Такмичење је одржано по препорученим превентивним епидемиолошким мерама и без присуства публике.

Спорт у Земуну има дугу историју. Физичко васпитање, у данашњем смислу речи, почиње да се негује и развија у земунским школама крајем 19. века. Прво гимнастичко друштво је основано 1897. године. Српски Соко је основан 1905. године, а за њим касније формирају се Хрватско и Немачко гимнастичко друштво. Прва лопта у Земуну појавила се 1904, а 1912. године Земунци су имали прву фудбалску лопту. Упознали су се са правилима ”најважније споредне ствари”, да би 1913. године почело прво фудбалско такмичење. Поред фудбала почетком 20. века у Земуну се развија и рукомет, женски и мушки, као и одбојка. Наравно, близина реке условила је да се у Земуну развију сви спортови на води.