ПОДИГНУТА ЗАВЕСА 47. МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

12. октобар 2022.

 

Под покровитељством Градске општине Земун, Министарства културе и информисања и Управе за дијаспору и сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, у препуној сали Позоришта лутака ”Пинокио” 11. октобра отворен је 47. Међународни фестивал монодраме и пантомиме.

 

Отварању су присуствовали председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, секретар Скупштине општине Земун Марко Јанковић, многобројни спонзори ове манифестације, земунски привредници, културни посленици и верна публика Фестивала.

 

У име Општине публици се обратио секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић који је подсетио да је Фестивал уврштен у сталне манифестације културе од значаја за Градску општину Земун, а дуга и плодна историја ове културне светковине биће крунисана посебно припремљеним програмом наредне године када Фестивал слави пола века постојања.

 

”Градска општина Земун ће и у наредном периоду бити покровитељ ове међународне културне манифестације, то више није само наша дужност, већ и обавеза према ономе што овај фестивал значи за нашу културу”, рекао је Јанковић.

 

Фестивал је званично отворила прослављена шаховска велемајсторка проф. др Алиса Марић која је бираним речима пренела емоцију вишегодишњег учешћа у овој манифестацији кроз пратећи програм шаховских симултанки које су се одржавале у простору ресторана ”Стара капетанија”.

 

”Шахиста када игра, он је сам, игра своју монодраму. Он комуницира тако што вуче фигуре, као што и глумац комуницира својим покретима. Свака партија и представе су лепе, нове, другачије. Шахисти знају да цене даске које живот значе. Хвала вам на свој лепоти, емоцијама и смислу који нам дајете и којима обогаћујете наш живот”, рекла је Алиса Марић.

 

Такмичарски део отворила је глумица Српског народног позоришта Марија Меденица у трострукој улози: писца, режисера и извођача монодраме ”Неодустајање”.  Убедљивим изразом испричала је драму позива глумице и више пута позвана на бис.

 

Пантомимичар из Туниса Абдурахмен Шериф извео је ”Storyless…Blead”, магију једног кловна, уз сјајну импровизацију увек расположеног глумца Слободана Бештића, добитника јубиларне 40. Златне колајне ”Маја Димитријевић” за 2015. годину, као и 2021, који је пропраћен бурним аплаузом публике на позив извођача кратко изашао на отворену сцену.

 

Фестивал се наставља двема монодрамама које ће бити изведене 12. октобра: у 20 часова наступиће Вања Милачић у ”Ненаписаним писмима”, и после тога Александра Аризановић у ”Врпци”.