ПЕТ ДЕЦЕНИЈА ПОЗОРИШТА ЛУТАКА ”ПИНОКИО”

31. март 2022.

Некада се Земун поносио својим Позориштем лутака ”Пинокио” представљајући га у туристичким брошурама као једини у Београду. Од 2014. године налази се у простору некадашњег биоскопа Југославија у Новом Београду, ради под покровитељством Града Београда, а за Земун га и даље везује Фестивал монодраме и пантомиме, чији је дугогодишњи домаћин.

Прослава, чији је слоган ”Пола века игре”, почеће 1. априла на платоу испред позоришта у 19.45 часова, концертом Оркестра полиције Министарства унутрашњих послова Србије. Програм ће се наставити у позоришној сали, где ће бити одржана свечана додела награда и признања, а након тога премијерно извођење ансамбл представе ”Бајка о зачараној лепотици”, редитеља Славча Маленова.

У оквиру прославе јубилеја, биће приређена и промоција монографије, која ће обележити и приказати рад позоришта од оснивања 1972. године, до данас, а као део програма манифестације ”Дани Београда”, 18. априла у 18 часова у Музеју Југословенске кинотеке (Косовка 11, Београд) премијерно ће бити приказан документарни филм о 50 година постојања Позоришта лутака ”Пинокио” – ”Пола века игре”, аутора Војислава Савића, док је за сценарио задужена Јелена Палигорић Синкевић.

Прве кораке ”Пинокио” је направио 1972. године као путујуће позориште. Овај театар намењен деци своју мирну луку добија у Земуну на Светски дан шале – 1. априла 1973. године са седиштем при Радничком универзитету, када и мења име у Позориште лутака “Пинокио”. Прва представа одиграна на земунској сцени, у првобитној згради позоришта, била је “Догодило се у Луткову”, у мају 1973, а већ у септембру исте године Позориште је са овом представом гостовало у Немачкој. Пет година касније “Пинокио” добија статус сталног београдског позоришта.

Од тада се поред малих позоришних форми праве и велике ансамбл представе, а уобличен је и стални глумачки ансамбл. “Пинокио” почиње да окупља велики број сарадника – писаца, редитеља, ликовних креатора, композитора, а међу сарадницима су се нашла најзначајнија имена уметника из земље и иностранства. Управника Позоришта Живомира Јоковића, који је ову функцију обављао од настанка Позоришта 1972. године до своје пензије, 1998. замењује драмски писац Игор Бојовић. Од 2016. године функцију в.д. управника обављао је редитељ Владимир Лазић. Нови вршилац дужности управника је Владан Ђурковић.

Основу репертоара чине представе рађене по мотивима класичних бајки, митова, легенди и епске поезије, али и према савременим драмским текстовима. Користе се различите луткарске технике и форме, често у комбинацији са позориштем сенки и глумачком игром. Позориште је до сада учествовало на бројним домаћим и међународним фестивалима и добитник је низа значајних награда и признања.

Позориште на репертоару има преко тридесет представа које се свакодневно изводе на матичној сцени и на бројним гостовањима. Позориште лутака “Пинокио” сваке године припреми пет премијера и изведе око 250 представа.