ПЕТРОВДАН – СЛАВА ЗЕМУНСКИХ АЛАСА

12. јул 2022.

Традицију рибарске славе Земуна, Сабора светих апостола Петра и Павла чува Клуб за спорт, рекреацију и риболов ”Радецки” у Земуну у којем је 12. јула освештан и пресечен славски колач. За близу стотину чланова клуба и остале госте овог чаробног места са марином приређена је богата рибља чорба и славско послужење.

 

 

 

Богата трпеза следи после летњег петровданског поста, који траје од првог понедељка после Духовске седмице до самог празника, 12. јула.

Слава земунских аласа, Сабор светих апостола Петра и Павла, која се прослављала пре Другог светског рата као еснафска рибарска слава у Земуну, била је једна од црквено-народних свечаности коју су до педесетих година прошлог века сачувале рибарске породице.

На кратко је обновљена двехиљадитих, а данас је обележава тек покоја гостионица уз Дунав, која памти и чува традицију и обичаје старог Земуна.

На Гардошу и у Доњем граду прослављала се пре Другог светског рата као еснафска слава и имала је дугу и славну традицију у народу и грађанству.

 

 

Посвећена цеховским заштитницима – апостолима Петру и Павлу, почињала је вечерњим бдењем у цркви Светог Николаја Мирликијског, сутрадан пуцњавом прангија с Гардоша које су се виделе и чуле надалеко и, најчешће, архијерејским служењем у храму, после којег су литије трипут обилазиле око цркве. Проносио се славни еснафски барјак рибара са сликом патрона, светих Петра и Павла, који се до данас чува у Николајевској цркви. Достојанству светковине је некада доприносило  присуство угледника – од градоначелника, до високих представника војне управе.

 

 

 

 

Окупљеном народу је дељен славски колач и жито, а слава се продужавала у бројним околним гостионицама, од којих многе и данас раде.

С времена на време, брокатни рибарски барјак је обнављан, а онај који се чува у храму Светог Николаја Мирликијског и данас користи у Богојављенским и Крстовданским литијама улицама Земуна је из 1935. године. Израдила га је позната радионица Ивковић из Новог Сада од светлоплавог броката. Барјак се носи на осам ”штица” (копаља) обојених црвено-плаво-бело, а украшен је крстом, симболичним златним шараном, голубом и разноврсним барокним украсима од кованог гвожђа, који су обојени златном бронзом.

 

 

 

Петровдан се прославља по рибару Петру Симону из Витсаиде, који је оставио рибарску мрежу и као ученик Исуса Христа постао мученик и апостол цркве, као и Савлу из Тарса, који је прогонио хришћане и преобратио се у апостола Павла. Обојица су мученички страдали под Нероном за одбрану вере хришћанске.