О УЛОЗИ СЕФАРДА И ЖЕНЕ У ЈУДАИЗМУ

22. октобар 2014.

У земунској библиотеци ”Свети Сава” 22.октобра 2014.године пред малом, али одабраном публиком одржано је занимљиво, садржајно и поучно предавање на две теме: ”Жена у јудаизму” и ”Сефарди-балканско искуство”, врховног рабина Србије Исака Асаела и историчарке Јоване Стојановић.

Беседе које су требале да упознају и упуте у теме, са циљем да укажу на неопходност и корисност мултикултуралности, изазвале су велики одјек у публици.

Догађај је употпунила изложба слика Зорице Јовичић и одломци из романа ”Успаванка” Јоване Стојановић.

О улози жене у јудаизму, као стуба породице у Јевреја, равној и једнакој мушкарцу, онако како заповеда Талмуд, Торе и Библија врло животно је говорио господин Асаел.

А о доласку Сефарда на Балкан и на просторе данашње Србије и Београда, о њиховом значајном доприносу и утицају на домаћу културу и историју Јована Стојановић, која је посебно истакла годину прогона из Шпаније 1492. и 1942.годину.

Иза Сефарда остала су незаборавна имена хероина која и данас инспиришу и уче: Нети Мунк, Паулина Лебл Абала, Жени Лебл, Хилда Дајч.

Јована Стојановић је написала и роман о београдским Сефардима ”Успаванка”, чији су одломци оставили дубок траг на слушаоце кишне земунске вечери. Тиме је на најбољи начин заокружена прича о два народа, која и данас на овим просторима деле судбу и вековно пријатељство.

 

jvrejcici%202%20ubacio

 

jvrejcici%20naslovna