О ПОЗОРИШНОМ ЖИВОТУ ЗЕМУНА У МУЗЕЈУ ПОЗОРИШТА

28. новембар 2022.

У Музеју позоришне уметности Србије 29. новембра у 19 часова биће представљена нова књига др Милована Здравковића ”Позоришни живот Земуна – утицај на позоришни живот Срба”.

 

Истражујући о позоришном животу Земуна др Милован Здравковић посебно наглашава улогу коју су од далеке 1777. године, откада датира први писани податак о театру у вароши, личности и време одиграли у ширењу идеје ове популарне извођачке уметности. Своју нову књигу Здравковић је организовао у неколико поглавља, а користио је дугачку листу извора, од књига, стручних часописа, периодике, оригиналне архивске грађе и приватних фондова и сачинио нови, вредан, богат, разноврстан и документован источник.

 

Незаобилазан је утицај Јоакима Вујића, Доситеја Обрадовића, Јована Стерије Поповића, Кузмана Дабижића, Николе Зорића, Милке Гргуров, који су боравили и радили у Земуну и , посебно у 19. веку га учинили ”расадником” српске позоришне културе до Пеште, Темишвара, Венеције, Беча, Прага и свих европских центара.

 

За допринос развоју културе др Милован Здравковић је 2021. године награђен Повељом за грађанске заслуге са медаљом – заслужни грађанин Земуна.

 

Издавач ”Позоришног живота Земуна” је Музеј позоришне уметности и РТС издаваштво, а о овом драгоценом делу из теорије и историје позоришта говориће директор Музеја Весна Буројевић, уредница РТС издаваштва Драга Инђић, театролог Радомир Путник и глумци Бошко Пулетић и Калина Ковачевић.