ОШ “Вељко Рамадановић“, која је основана током Великог рата 1917. године у далекој Бизерти у Тунису при војној болници, а после ослобођења 1919. пресељена у Земун, данас је једина установа за васпитање и образовање слепих и слабовидих у Србији и једна од водећих установа овог типа у региону. Резултат безброј реализованих пројеката, семинара за усавршавање стручног кадра током протеклих година јесте школско-интернатски комплекс, опремљен јединственим радионицама, спортским теренима и одскора фискултурном салом. Школа збрињава близу 150 корисника и у потпуности задовољава потребе главног града: међутим њени су капацитети далеко већи, те је у току кампања да информација о могућности школовања и оспособљавања слепих и слабовидих стигне до најудаљенијег дела Србије. Асиститивне технологије и уходане и ефикасне методологије рада, у којима се дијагностификује проблем у раној фази, дете припрема за школовање, школује и оспособљава у занимањима до петог степена у самој школи, али и за факултет, представила је Рада Лабан, директорка школе, 30. октобра 2014. године на 59. међународном сајму књига у Београду. Овом приликом представљен је заокружен циклус школовања, васпитања, оспособљавања и ресурсни центри који школи и њеним ученицима обезбеђују високу самосталност у раду: права штампарија на Брајевој азбуци, рељефни албуми, атласи и мапе, друштвене игре, изванредно снабдевена библиотека, као и радионице за занате учинили су школу једиснтвеним центром за оспособљавање и помоћ у инклузији.

30. октобар 2014.

ОШ “Вељко Рамадановић“, која је основана током Великог рата 1917. године у далекој Бизерти у Тунису при војној болници, а после ослобођења 1919. пресељена у Земун, данас је једина установа за васпитање и образовање слепих и слабовидих у Србији и једна од водећих установа овог типа у региону.
Резултат безброј реализованих пројеката, семинара за усавршавање стручног кадра током протеклих година јесте школско-интернатски комплекс, опремљен јединственим радионицама, спортским теренима и одскора фискултурном салом.
Школа збрињава близу 150 корисника и у потпуности задовољава потребе главног града: међутим њени су капацитети далеко већи, те је у току кампања да информација о могућности школовања и оспособљавања слепих и слабовидих стигне до најудаљенијег дела Србије.
Асиститивне технологије и уходане и ефикасне методологије рада, у којима се дијагностификује проблем у раној фази, дете припрема за школовање, школује и оспособљава у занимањима до петог степена у самој школи, али и за факултет, представила је Рада Лабан, директорка школе, 30. октобра 2014. године на 59. међународном сајму књига у Београду.
Овом приликом представљен је заокружен циклус школовања, васпитања, оспособљавања и ресурсни центри који школи и њеним ученицима обезбеђују високу самосталност у раду: права штампарија на Брајевој азбуци, рељефни албуми, атласи и мапе, друштвене игре, изванредно снабдевена библиотека, као и радионице за занате учинили су школу једиснтвеним центром за оспособљавање и помоћ у инклузији.

 

IMG_0920