ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ РУСКОГ ФИЛМА И АНИМАЦИЈЕ ”СВЕТ ЧУДА”

30. октобар 2023.

 

Делегацију Руске Федерације, у којој је била  први саветник амбасаде РФ у Србији Наталија Клишенкова, директор Филмског студија ”Горки” Јулија Давидова, њене сараднице Сузана Алперина, Олга Герлинскаја, Елена Соловјова, Елена Зелинскаја и Наталија Коцев срдачно су 30. октобра у Земуну дочекали председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и помоћник председника Славиша Топаловић.

 

Повод за сусрет био је Фестивал руског филма и анимације, који траје пет дана у Србији, од чега се 30. и 31. октобра по три филмске пројекције за ђаке земунских основних школа  одржавају у Земуну.

 

На пријему у кабинету, председник Градске општине Земун је поздравио високу делегацију из Руске Федерације. Том приликом изразио је наду да је одржавање два дана Фестивала руског филма и анимације само почетак сарадње, која би, како је рекао, требало да постане традиционална.

 

”Очекујем да ћемо наставити, проширити и ојачати започету културну сарадњу, на понос Земуна и братске Русије”, рекао је Ковачевић.

 

Први саветник амбасаде Руске Федерације у Србији Наталија Клишенкова изразила је задовољство реализацијом претходних договора са председником Градске општине Земун Гаврилом Ковачевићем.

 

”Посебно ми је задовољство што сарадњу успостављамо организацијом једне културне манифестације за децу и младе”, истакла је Клишенкова.

 

Помоћник председника Градске општине Земун Славиша Топаловић, на отварању Фестивала руског филма и анимације у Земуну рекао је да овај културни догађај који нам пријатељи из Русије поклањају у пет дана на разним локацијама у Србији, од Београда, Старе Пазове и Земуна ставља нам јасно до знања ком свету припадамо, шта за Русе и Србе значи традиција и вредности, и колико их, солидарно и удружено, морамо гајити и брижљиво чувати. 

 

Пројекцијама филмова за децу и омладину и цртаних филмова у оквиру истоименог Фестивала руског филма ”Свет чуда”, који се другу годину одржава у Србији, од 27. до 31. октобра, српски огранак Међународног фонда јединства православних народа жели да прикаже најбоље филмове настале у филмским студијима ”Максим Горки” и ”Сојузмултфилм”, у сарадњи са Филмском академијом ”Россотрудничество” и ”Руском газетом”.