ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ”ЈЕВРЕЈСКИ ВОЈНИЦИ НА СОШКОМ ФРОНТУ”

22. октобар 2014.

22.10.2014

 

У оквиру сарадње између Јеврејске општине Земун и Центра јеврејске културне баштине Синагога Марибор у Кули Гардош 21. октобра отворена је документарна изложба ”Опростите нам, опростите нам, Ви мртви”.

Изложбу која је ставила у фокус јеврејског војника на Сошком фронту током Првог светског рата отворио је амбасадор Словеније у Србији Франц Бут који је и почасни покровитељ изложбе. На линији фронта дугом 90 километара на реци Сочи у Словенији, за 885 дана погинуло је 350 хиљада војника, а милион војника је тешко рањено. Укупно је у току Великог рата живот изгубило 40 хиљада јеврејских војника.

По речима амбасадора Бута, Јеврји  су увек били лојални грађани државе у којој живе, и као храбри и честити војници ратујући на страни Аустроугарске војске положили су своје животе.

Поздрављајући уважене госте, председник Скупштине општине Земун Ненад Врањевац истакао је важност разумевања историје, а Земун је пример суживота народа и вера које су се у свим историјским недаћама преплитале и помагале.

Председник Јеврејске општине Земун Ненад Фогел захвалио се свима који су помогли реализацију изложбе са основном поруком да градимо будућност заједничке Европе.

Овом значајном догађају присуствовале су многобројне угледне званице, шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Мајкл Девенпорт, амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви, амбасадор Пакистана Ариф Махмуд, представници амбасада, верских заједница и многобројни грађани Земуна.

Програм је употпунио гистариста Никола Салаћанин извођењем елегичне и војничке песме на јидишу.

NASLOVNA JEVREJ VOJNICI

FOTO 1 JVREJE VOJNICI

FOTO 2 JEVREJ VOJNICI

FOTO 3 JEVREJ VOJNICI

FOTO 4 JEVREJS VOJNICI