ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА УГУРА ОЗЕНА

04. септембар 2020.

После изложбе турског уметника Саита Топрака која се одржала од 27. августа до 2. септембра, Уметничка галерија Стара капетанија, почев од 3. септембра, организује изложбу и другог турског уметника Угура Озена под називом “Просторни трагови времена”.

”Озенови пејзажи су проткани и мотивима који указују на пропадање природе услед негативног деловања људи у савременом друштву. Девастирани, опустошени пејзажи које приказује настају услед штетног утицаја људи на природу, као што су индустријализација, миграције, ратови, еколошки проблеми. Уметник прилази теми природе на ангажован начин, и његово сликарство је испуњено симболима и метафорама као поруком која се налази испод првих слојева тумачења. То је сликарев, хуманистички одговор, да у уметности која не познаје границе подстакне гледаоце на дијалог о питањима опстанка наше планете за нове и нове генерације”, каже Бранка Милутиновић, која је уз Аниту Бунчић кустос ове изложбе.

Угур Озен је рођен 1978. године у Сивасу у Турској. дипломирао 2008. године на Ататурк универзитету , Факултету за ликовне уметности, одсек сликарство. Од 2012. ради као предавач на Кафкас Универзитету, Факултету за едукацију, одсек за ликовне уметности. Излагао на многим изложбама у земљи и иностранству.

Тренутно је на докторским студијама на Хађетепе Универзитету, Институту за ликовне уметности, одсек сликарство.

Посетиоци ће имати прилику да погледају изложбу до 9. септембра.