ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ”ИНДУСТРИЈСКО НАСЛЕЂЕ ЗЕМУНА”

15. септембар 2021.

У склопу манифестације ”Дани европске баштине 2021. године у Земуну” 15. септембра је у Уметничкој галерији ”Стара капетанија” отворена изложба дигиталних фотографија ”Индустријско наслеђе Земуна: перспективе и изазови” Зорице Никић.

Двадесет црно-белих фотографија Земунске трафостанице, дела железничког надвожњака, напуштених и девастираних хала некадашње Фабрике пољопривредних машина ”Змај”, занатске ливнице ”Пантелић” и многобројни мотиви богатог индустријског наслеђа Земуна биле су основа за кратак интерактвни осврт на историју и начине да се оно конзервира и употреби по узору на светске метрополе и њихова драгоцена искуства. Наиме, многи од простора у којима су се угасиле производне траке, уз одређено улагање, могу се ревитализовати и оживети као галерије, музеји или културни центри, места сусретања и стварања, идеја је докторанта сликарства, конзерватора-рестауратора и свестране уметнице Зорице Никић, у улози аутора и домаћина посетилаца и групе ученика седмог разреда основне школе ”Лазар Саватић”. Своју туру продужили су посетом некадашњој ливници ”Пантелић” у Гајевој улици.

Догађају у Уметничкој галерији ”Стара капетанија” присуствовао је и секретар Скупштине Градске општине Земун и председник Савета за безбедност Марко Јанковић, а изложбу је отворила кустос Бранка Милутиновић.

Изложба богато опремљена каталозима, штампаним фотографијама и писаним материјалима отворена је до 19. септембра.