ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ”ЗНАЧАЈ ИНДУСТРИЈСКОГ НАСЛЕЂА ЗА ОДРЖИВИ РАЗВОЈ”

21. септембар 2022.

Централни програм овогодишње манифестације ”Дани европске баштине” била је изложба ”Значај индустријског наслеђа за одрживи развој”, која је отворена 20. септембра, у галеријском простору Канцеларије за младе ГО Земун.

 

Публика је имала прилику да премијерно погледа изложбу фотографија на којима је приказано индустријско наслеђе Земуна, као посебан вид баштине.

 

Ауторка изложбе Зорица Никић, мастер конзерватор и рестауратор истакла је да су објекти индустријског наслеђа задњих година у фокусу, и као такви постају позитивни примери ревитализације, где се уз дозвољене конзерваторско рестаураторске интервенције чувају од пропадања и добијају нову намену попут музеја, уметничке галерије или културног центра.

”На овај начин наслеђе се чува, штити и користи за културне манифестације као што су изложбе и концерти, што има културни значај у најширем смислу”, нагласила је ауторка.

Изложба се у потпуности и свеобухватно бави овогодишњом задатом темом ”одрживо наслеђе” истичући корелацију између прошлости и будућности у одрживости.

 

”Објекти које видимо на сликама су не само били важни за привреду Земуна, него представљају и значајна архитектонска здања, попут фабрике ‘Змај’ и ‘Телеоптика’ који су настали између два рата и били окосница развоја Југославије и понос народа. Оно што данас можемо да учинимо је да апелујемо да сви ови објекти који су приватизовани добију своју намену”, рекао је секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић и позвао публику да до 30. септембра посети неки од програма које је Општина припремила у оквиру манифестације Дани европске баштине.

 

Кроз историју Земуна публику је водила туризмолог Олга Стојичић говорећи о туристичком потенцијалу културне баштине.

У музичком програму, уклапајући се у тему, Вања Чубановић, ученик VI разред Музичке школе ”Коста Манојловић” у класи Лазара Остојића, извео је на електричној гитари виртуозно Мегадетов ”Tornado of souls”.  

Већ традиционално земунски програм својом разноврсношћу, квалитетом и естетиком показује да наша средина има шта да покаже, има шта да подели са другима и да је инспирација за настајање нових културних вредности.

 

Сви програми које је припремила Градска општина Земун су у складу са темом ове значајне европске манифестације.