ОРЕКСТАР ХАРМОНИКА КОСТАМАН НАЈБОЉИ НА СВЕТУ

30. децембар 2021.

Оркестар хармоника Костаман, оркестар средње музичке школе ”Коста Манојловић” из Земуна освојио је прво место на управо завршеном 71. Светском трофеју у категорији оркестара узраста до 19 година.

Реч је о једном од три најпрестижнија такмичења ове врсте, које је одржано у организацији Светске конфедерације хармоникаша, због пандемије у онлајн формату.

У најачој конкуренцији у којој су се својим видео наступима представиле Кина, Хрватска, Турска, Словенија, Француска и Немачка, Србију је представљао оркестар из Земуна у саставу: две флауте, девет хармоника, клавир и кахон, а њиме је дириговала  Блаженка Биочић. Наступ музичара из Земуна оцењен је највишим оценама.

”Наступали смо истрајно у школи, у великој сали Задужбине Илије Коларца и Београдској филхармонији, вежбали и увежбавали програм, гајили пријатељство, сарадњу и дружили се, створили смо атмосферу коју је публика награђивала после сваког концерта”, још узбуђена после освајања значајне дипломе светског шампиона, изјавила је професорка Биочић.

Титула светског броја 1 припала је оркестру хармоника КостаМан после више високих признања и награда, освојених у земљи, али и Русији и Аустралији.

У музичкој школи ”Коста Манојловић” једна од најпрестижнијих награда коју су икада освојили њени талентовани ученици заузеће почасно место у витрини трофеја, а њихова имена остаће записана златним словима у аналима једне од најуспешнијих установа за образовање музичких талената.

Победнички видео наступ младих уметника из Земуна може се чути и погледати на линку https://www.youtube.com/watch?v=GYmn9r40ea8