ОПШТИНА ИНИЦИРАЛА САНИРАЊЕ КАНАЛСКЕ МРЕЖЕ У НАСЕЉУ БУСИЈЕ

21. април 2024.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, државни секретар у Министарству заштите животне средине Александар Дујановић, директор ЈВП ”Србијаводе” Горан Пузовић, директор ВДП ”Галовица” Јовица Гагрица и председник МЗ Угриновци Зоран Туфегџић обишли су 21. априла каналску мрежу у насељу Бусије.

 

Циљ ове радне посете било је решавање дугогодишњих невоља које грађани Бусија и Угриноваца имају са каналском мрежом одакле се шире непријатни мириси и потенцијална су опасност за загађење животне средине.

 

На иницијативу Градске општине Земун и ургенција које су упућене свим релевантним институцијама и сагледавањем ситуације на терену договорено је да се већ од следеће недеље почне са свеобухватним радовима. Реч је, наиме, о реконструкцији колектора и 1200 метара фекалне канализације. Ова канализациона мрежа је у веома лошем стању, налази се на територији Општине Стара Пазова и узрочник је изливања канализације у каналску мрежу Бусија.

 

Други корак у санирању терена у насељу Бусије је чишћење канала Ладовача у дужини од једног километра.

 

Будући да је ово један од горућих проблема овог насеља, председник Ковачевић се захвалио министарки Вујовић и директорима предузећа на брзој реакцији.

 

Одржавање канала је неопходно због регулације одвођења сувишних вода и нивелисања нивоа подземних вода на обрадивим површинама.

 

Током обиласка терена председник Општине Земун је указао и на још један проблем који се односи на заштиту животне средине. Резултат тога је договор са надлежним министарством да се поставе камера на местима где се појављују депоније како би се овај актуелни еколошки проблем на целој територији Земуна решио.