ОПШТИНА ЗЕМУН ПОКРЕТАЧ РЕШЕЊА ДУГОГОДИШЊЕГ ПРОБЛЕМА ПОЉОПРИВРЕДНИКА ИЗ БАТАЈНИЦЕ

21. фебруар 2023.

 

На иницијативу Градске општине Земун одржан је састанак везан за повраћај власништва над пољопривредним земљиштем грађана Батајнице.

 

Састанку су поред заинтересованих пољопривредника, присуствовали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за пољопривредно земљиште и Државног правобранилаштва Републике Србије, као релевантних чинилаца у превазилажењу овог дугогодишњег проблема који је настао због различитих законских регулатива и уредби, и довео до тога да имаоци својине постану корисници земљишта.

 

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, нагласио је да је ће Општина учинити све из своје надлежности да се земљиште поново врати власницима, а све у складу са Одлуком о одређивању земљишта које престаје да буде градско грађевинско земљиште и грађевинско земљиште у КО Батајница, коју је донела Скупштина ГО Земун 1991. године.

 

Овом Одлуком су таксативно наведене парцеле које су предмет поступка враћања у ранији режим својине, и Општина позива власнике датих парцела, а који нису у међувремену остварили своје право на враћање пољопривредног земљишта у својину, да се пријаве путем мејла rada.vasic@zemun.rs, како би уз асистенцију Општине, и стручних служби добили инструкције о поступању, и на тај начин решили дугогодишњи проблем.

 

Председник Ковачевић је истакао, да ће бити формирана Радна група на нивоу Општине, која ће пратити динамику поступања, информисати власнике пољопривредног земљишта о процедурама и координирати са надлежнима, у циљу позитивног исхода у интересу грађана.

 

Састанку су присуствовали и заменик председника ГО Земун Жарко Дроњак, члан Већа ГО Земун Бошко Радовановић и запослени у општинским стручним службама.

 

Још једном позивамо власнике парцела да се евидентирају, а за више информација грађанима је доступан телефон 3778 – 413.