ОПШТИНА ЗЕМУН И НЕМАЧКА ПРИВРЕДА – МОГУЋНОСТИ ПРИВРЕДНЕ САРАДЊЕ

30. мај 2014.

У организацији Oдељења за друштвене делатности и привреду градске општине Земун и Делегације немачке привреде у Србији, 21. маја 2014. године у скупштинској сали организован је сусрет између земунских привредника и предузетника и немачке привреде под називом ”Општина Земун и немачка привреда – могућности привредне сарадње”. Скуп је почео минутом ћутања поводом страдалих суграђана у поплавама широм Србије.

Представници Делегације немачке привреде у Србији Милан Вучковић и Милан Крстић упознали су земунске привреднике и предузетнике са активностима Делегације, активностима Немачко-српског привредног удружења, програмом помоћи МСП и институцијама у Србији и подршком за промоцију на сајамским активностима у Немачкој, док је Биљана Димитријевић из ”Knauf Insulation”  говорила о искуствима пословања ове немачке компаније у Земуну.

”У Земуну послује велики број немачких компанија. Оно на шта смо нарочито поносни јесте да су велике светске компаније препознале Земун као средину која поседује повољну климу за улагања. За пласман нових роба атрактивних на немачком тржишту треба се вешто борити, а ту ће нам пружена рука наших пријатеља из Делегације немачке привреде у Србије бити од велике помоћи”, рекао је у свом поздравном говору председник Скупштине ГО Земун Ненад Врањевац.

Посебно интересовање присутних привредника било је за презентацију програма ”Сениорски Експертски Сревис” (СЕС). Уз помоћ Делегације немачке привреде у Србији земунски привредници и предузетници су у прилици да побољшају своје пословање и прилагоде се захтевима модерног тржишта. СЕС је непрофитна организација која субвенционише немачка држава, чији је основни задатак координација експерата и сениора са великим међународним пословним искуством и њихов ангажман у малим и средњим предузећима, као и другим локалним институцијама. Централа СЕС у својој бази располаже са преко 12 хиљада експерата из свих индустријских грана. Основне трошкове приликом ангажмана сноси централа СЕС. Налогодавац, са друге стране, сноси само трошкове смештаја, исхране, локалног транспорта и џепарца у симболичном износу од пет евра.

Земунски привредници су се интересовали како да на што једноставнији начин дођу до адекватног пословног партнера у Немачкој. Делегација немачке привреде у Србији, као званични заступник највећих сајмова у Немачкој, попут Минхена, Келна и Сајма играчака у Нирнбергу стајаће им на располагању као незаобилазни партнер српске привреде приликом организације промотивних сајамских наступа.

На скупу је присуствовало око шездесет реномираних земунских компанија, агенција, пружалаца туристичких услуга, попут ”Моне”, хотела ”Златник”, ”Гемакса”… Представници немачке привреде у Србији су се захвалили домаћинима и том приликом истакли да је ово један од најбоље приређених скупова на којем су презентовали своје активности.

 

1_22

 

2_21

 

3_19

 

4_9