ОКРУГЛИ СТО О УТИЦАЈУ КЛИМЕ НА ПОЉОПРИВРЕДУ

19. септембар 2022.

У склопу манифестације Дани европске баштине 2022 у Земуну, на тему ”Одрживо наслеђе” у организацији Градске општине Земун и Пољопривредног факултета 19.септембра је одржан округли сто ”Климатске промене, осмотрени и очекивани ризици и мере адаптације у ратарској пољопривредној производњи”.

Уводно предавање у галеријском простору КЗМ одржао је проф. др Жељко Долијановић, који је говорио о измењеним климатским условима за гајење индустријских и ратарских култура и одговорио на бројна питања присутних о мерама која треба предузети за даље подстицаје у пољопривреди.

Измењени климатски услови, између осталог, захтевају пажљивији одабир семена, рокова садње и примену одређених агротехничких мера како би се земљиште, као природно наслеђе учинило одрживим ресурсом, што, у коначном, итекако утиче на производњу хране за људе, као и силажу.

У склопу манифестације ДЕБ 2022 у Земуну Градска општина Земун ће са Пољопривредним факултетом  реализовати и програме ”Винова лоза у Господској 4 -завештање одрживости будућим генерацијама”, ”Климатске промене – борба са последицама: инвазивне врсте, јавно здравље и одржива пољопривреда под кишобраном/сунцобраном” и ”Живот Дунава – јуче, данас, сутра”.