ОД ЗЕМУНИЦЕ ДО ГРАДСКЕ КУЋЕ

20. септембар 2021.

У склопу Дана европске баштине 2021. у Земуну, у организацији Туристичког друштва ”Земун” 18.септембра је већа група посетилаца разгледала Земун трагом приче о земунским лагумима и лагумицама, ”Белом медведу” – балканској османлијској и европској – Караматиној кући.

Од најстарије кафане у Београду и једне од ретких изграђене у балканској традицији из османлијског периода ”Белиог медведа” до куће академика Јована Карамате у Његошевој 18 у стилу модерне и европске – породице Карамата у Караматиној 17, туристички водич Олга Стојчић упознала је учеснике разгледања са историјатом и одликама ових репрезентативних здања, под заштитиом Републичког и Градског завода за заштиту споменика историје и културе.

Било је речи о о лагумицама, земунској земуници, кући која није могла прелазити висину турског коњаника, те је најчешће једним делом укопавана у земљу, као и о мрежи и  врстама лагума – подземних магацина и складишта и  правцима њиховог простирања.

Кроз сегменте приче о историјско-културним атракцијама Земуна посетиоцима је предочена раскошна хроника о готово три века постојања вароши, који се наставља у ”европској историјској кући” породице Карамата, у којој још увек живе потомци Димитрија и Марије Карамата, досељних из Катранице крајем 18. века, да би у Земуну оставили  дубок и неизбрисив траг.