ОДРЖИВО КОРИШЋЕЊЕ ЗЕЛЕНОГ БЛАГА ЗЕМУНА

22. септембар 2022.

Градска општина Земун у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије, ЈКП ”Зеленило- Београд” и ауторком емисије о Великом ратном острву Смиљаном Попов, 21. септембра уприличила је својеврстан догађај о природном благу Земуна.

 

Смиљана Попов, ауторка добро познате емисије ”Београд за почетнике”, говорила је о свом искуству док је снимала епизоде о Великом ратном острву, и живописно је описала  бурну историју Острва. Ово је била и прилика да се ауторки уручи захвалница Туристичког друштва Земун за допринос у промоцији Земуна.

 

О посебности заштићеног природног добра, које представља тачку највећег биодиверзитета на територији Београда, када је реч о орнитофауни причао је др Саша Маринковић из Завода за заштиту природе Србије. Звезда видео-надзора које је поставило ”Зеленило” је свакако орао белорепан који има своје почасно место. Највећи орао Европе гнезди се на 2,5 километар од центра престонице и јединствена је атракција метрополе.

Многобројна публика и земунски гимназијалци кроз приказивање исечака филмова, дискутовали су о неопходности да ово јединствена оаза остане нетакнута уз све мере заштите и да смо сви позвани да у сарадњи са стручњацима помогнемо природи да буде слободна.

 

Медијатор и организатор догађаја Тања Кукобат упознала је публику са манифестацијом Дани европске баштине и овогодишњом темом  ”Одрживо наслеђе”, која је у контексту разноликог културног наслеђа Европе усмерена како на људе, тако и на места, односно на континуитет и учење из традиције што доприноси одрживој будућности.

 

Данас се Заштићено природно добро ”Велико Ратно острво” састоји од две речне аде (Великог и Малог Ратног острва), које су смештене између 1172. и 1169 км тока Дунава, са заштитним појасом у ширини од 50 метара акваторије. Природно добро ”Велико Ратно острво”, стављено је под заштиту ради очувања живописних пејзажних обележја и ненарушених примарних предеоних вредности од изузетног значаја за очување станишта природних реткости, ретких и угрожених птица мочварица и ради заштите репрезентативне морфолошке и геолошке творевине – речног острва, насталог на ушћу Саве у Дунав као продукт флувијалне фазе у фацији корита, које има еколошки, културно-историјски и рекреативни значај за град Београд.