ОДРЖИВОСТ ЈЕДРИЛИЧАРСКОГ СПОРТА – ДУНАВСКИ АМБАСАДОРИ

23. септембар 2022.

Једриличарски клуб Земун припремио је разноврстан и богат дводневни програм ”Одрживост једриличарског спорта – Дунавски амбасадори” за манифестацију ”Дани европске баштине 2022 у Земуну”, која се реализују под покровитељством Градске општине Земун.

Првог дана, 23. септембра едукативном предавању за децу школског узраста ”Екосистем Дунава у Земуну”, које су одржале студенткиње завршне године Природно-математичког факултета БУ Марина Зувић и Марија Поповић из удружења “EcoHub” присуствовали су ученици четвртог разреда основних школа ”Светозар Милетић ” и ”Лазар Саватић”. Сваки од учесника добио је захвалницу за учешће у предавању и диплому Дунавског амбасадора.

Истога дана у идиличној атмосфери Једриличарског клуба проф. др Александар Ђукић са Грађевинског факултета, катедра за хидротехнику, проф. др Драгана Предојевић са Биолошког факултета, катедра за алгологију и докторанд Јелена Станковић, волонтер Института за биолошка истраживања ”Синиша Станковић” одржаће округли сто на тему ”Здрава река и чиста пловидба” за све заинтересоване грађане и љубитеље реке, спорта и рекреације на води.

За суботу, 24. септембар планиране су активности на земунској плажи Лидо и Дунаву, а за сам крај, као финале програма Еколошка једриличарска регата, планирана је у 13 часова.

Организован превоз на плажу Лидо заказан је у 10.30 часова из Једриличарског клуба – Земунски кеј број 13 бродовима, где ће проф. др Маја Раковић, виши научни сарадник Одељења за хидроекологију и заштиту вода Института за билошка истраживања ”Синиша Станковић” одржати едукативно предавање и радионицу на тему ”Биофилтратори Дунава” – узорковање и препознавање организама уз кључеве за идентификацију.

У 12.30 часова предвиђено је формирање тимова ”Плажа Лидо”, ”Велико ратно острво” и ”Једриличарски клуб Земун”, после чега ће бити одржана регата.

Отварањем садржаја за све заинтересоване, Једриличарски клуб Земун активно промовише одрживост природне баштине и ресурса једне од највећих европских река и веома здрав и атрактиван једриличарски спорт, спајајући га са екологијом у акцијама очувања и бриге о Дунаву.