ОДРЖАН ЧЕТВРТИ МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИР У БОЋАЊУ ”ВИДОВДАН”

27. јун 2021.

Под покровитељством Градске општине Земун на боћарском терену у насељу Алтина 26. јуна одржан је Четврти Међународни турнир ”Видовдан”. На турниру је учествовало осам екипа. Позиву су се одазвали боћарски клубови из Херцег Новог, Мељина, боћарске репрезентације Војводине и Београда, БК ”Зеле”, БК ”Ласта” из београдског насеља Видиковац, као и екипа домаћина БК ”Алтина”.

Уз традиционалну поруку ”нека најбољи победи”  турнир  је свечано отворио председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, који је том приликом присутнима обећао да ће овај спортски догађај од наредне године постати стална општинска манифестација.

”Боћање је спорт који је избегло становништво са простора бивше Југославије донело са собом у Земун, чувајући на тај начин своју традицију. Градска општина Земун подржава спорт у два правца. Један је директна помоћ клубовима. Трудимо се да изађемо у сусрет свим спортским организацијама које нам се обрате за помоћ. Са друге стране, покренули смо иницијативу да се Културно спортски центар ”Пинки” врати земунским спортистима, иницирали смо изградњу нове спортске хале у Батајници, а реконструисаћемо и фудбалски терен код Основне школе ”Сутјеска” како би и фубалери добили свој простор за тренинг и одржавање утакмица. Такође, у продужетку терена боћарског клуба у Алтини изградићемо мини спортски центар са фудбалским и кошаркашким тереном, као и игралиште за децу окружено зеленим површинама где ће пензионери моћи да уживају на клупи и одиграју по коју партију шаха”, каже Ковачевић.

У генералном пласману најбољи су били гости из Црне Горе – Боћарски клуб ”Мељеине”, а најбољи појединац је био Дејан Ковачевић, члан БК ”Сомбор”, који је на турниру наступио као репрезентативац Војводине. Учесници турнира су минутом ћутања одали почаст недавно преминулом члану БК ”Алтина” Зденку Огњеновићу.

Боћарски клуб Алтина тренутно у својим редовима има неколико државних репрезентативаца, а посебно се поносе младим боћаркама које не пропуштају такмичења и својим ентузијазмом доприносе да се млади све више интересују за овај спорт. Међу њима је и Невена Несторовић, која је као најмлађи учесник турнира ”Видовдан” награђена малим пехаром.

Боћање у свету и Србији постаје све популарније, и као такво постало је олимпијски спорт. Репрезентативци Србије, последњих година, редовно учествују на такмичењима највишег ранга са којих се редовно враћају с медаљама.

Турниру су присуствовали заменик председника Скупштине Градске општине Земун Сава Мишковић, члан Већа Градске општине Земун Ђорђе Дукић, одборница у Скупштини Градске општине Земун Бранка Лазиница, као и многобројни љубитељи овог спорта.