ОДРЖАН ВЕБИНАР ПОВОДОМ ЗАТВАРАЊА ПРОЈЕКТА ОСНАЖИВАЊЕ РОМСКИХ ПОРОДИЦА У ЗЕМУНУ У СВРХУ ПОВЕЋАЊА ЗАПОСЛЕНОСТИ

02. март 2021.

У Градској општини Земун, 1. марта одржан је вебинар којим је свечано затворен Пројекат ”Оснаживање ромских породица у Земуну у сврхе повећања запослености”, који је финансиран средствима Европске уније у оквиру грант шеме Програма Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних самоуправа за инклузију Рома, коју у Републици Србији спроводи Стална конференција градова и општина. 

Пројекат, чији је циљ стицање знања и искустава која могу помоћи другима да у будућности реализују сличне пројекте и успешно раде на оснаживању ромске популације у својој локалној заједници, Градска општина Земун је реализовала у партнерству са Фондацијом СОС Дечија села Србија, а уз подршку Сталне конференције градова и општина (СКГО).

Уводну реч дала је помоћник председника ГО Земун Андријана Кукољ која је истакла да је пројекат од изузетне важности, будући да је Земун на петом месту по бројности ромске популације у Србији, и да је традиционално мултиетничка средина у којој се прихватају различитости.

”Кроз овај пројекат, као Општина показали смо спремност да у сарадњи са другим институцијама радимо на инклузији, доказали да спроводимо мере активне политике запошљавања, и то не само ромске популације”, истакла је Кукољ.

Пројектом, који је трајао 18 месеци, предвиђено је економско оснаживање и социјална инклузија 30 ромских породица са територије Општине Земун. Уз помоћ и надзор ментора и стручну праксу, стажисти ромске националности су похађали  у току два месеца преко 300 сати обуке за различите занате.

 

Током реализације пројекта посебан акценат је стављен на подршку појединцима да нађу посао, пружана им је психо-социјална подршка и мотивација да се економски оснаже и постану ”стуб” већ ионако рањивих породица. Конкретно, заинтересоване Ромкиње и Роми, били су у прилици да кроз саветовање и професионалну обуку, радну праксу и менторство стекну нова знања и вештине за процес запошљавања и самозапошљавања.

 

Координатор Пројекта Тања Кукобат је нагласила да је било потребно много енергије, труда и не само сарадње и партнерских односа, већ и пријатељства да би се овај важан пројекат спровео у времену превентивних мера због пандемије изазване корона вирусом.

 

Сви учесници у Пројекту су сагласни да је квалитет комуникације и реализације задатака донео жељене резултате, односно да је 30 породица прошло неку врсту обуке за боље функционисање унутар породице. Преко стотину деце је научило да открива емоције, да слободно комуницира, и оно што је најважније показали су жељу да уче и да развијају своје способности.

Оно што је током рада са породицама идентификовано јесте посвећеност младих Ромкиња, мајки, да буду стубови развоја породице, показале су да разумеју важност образовања и да су спремне да се максимално посвете бризи о деци и личном усавршавању.

 

Током пројекта вредно су бележена сва искуства и знања, али и препреке и начини превазилажења, како би дати материјал био полазна тачка у новим пројектима и скратио пут до циља.  

 

Активности по свим тачкама спровела је Фондација СОС Дечија села Србија  захваљујући којима је одабрано 30 припадника ромске популације који су показали спремност да уче одабране занате. Сви стажисти су успешно завршили обуку и стекли право на сертификате о завршеној обуци.

 

Посебно је значајна чињеница да је менторску обуку и стручну праксу похађало 12 младих жена што је  40%  од укупног броја стажиста на пројекту.

 

Дванаест стажисткиња обучено је за послове педикира, маникира, депилације и масаже.

Док је осамнаест стажиста прошло обуку за послове зидара, фасадера, молера и керамичара,

 

Вебинару је у име СКГО присуствовала Татјана Докић, саветница за припрему и спровођење пројеката, која је потврдила да су овакви пројекти важни за целокупну заједницу и да утичу на подизање квалитета живота Рома у локалним заједницама.

 

Из Фондације СОС Дечија села, говориле су национална директорка Весна Марковић Јокановић, саветница за запошљавање Адријана Вуковић и саветница за рад са породицама Данијела Голе, како о мисији Фондације, тако и о реализацији пројекта у партнерству са ГО Земун и свим искуствима која су пратила конкретне активности, што је увод за неку нову сарадњу.

 

Током вебинара стажисти су са учесницима поделили своја искуства током праксе,  потврдили шта су све научили и показали су решеност да наставе са едукацијом и личним усавршавањем.

 

Учесници на пројекту су сагласни да је потребно још доста рада са ромском популацијом како би процес економског оснаживања, јачања капацитета породице и инклузије дао још веће резултате. Ресурси потребни за то су поред новца, стручност кадрова у раду са рањивим групама, те континуитет у спровођењу едукација и обука.

 

Са друге стране код саме циљне групе неопходна је усклађеност између жеља и могућности, и стицање вештина комуникације и пословне писмености.

 

Вебинар је затворила помоћник председника ГО Земун Андријана Кукољ која се искрено захвалила свим учесницима у Пројекту, њиховој подршци, упорности да се дође до циља, одговорности коју су показали стажисти и посебно се захвалила менторима који су овим младима девојкама и момцима дали занат у руке.

 

Канцеларија од стотинак квадрата у Првомајској улици коју је Градска општина Земун уступила Фондацији СОС Дечија Села за реализацију овог конкретног пројекта, на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи и у наредних десет година биће место за пружање подршке и помоћи свим рањивим групама и социјално угроженим грађанима.

 

Како је исткала Кукољ циљ је да Градска општина Земун у партнерству са Фондацијом настави да аплицира на конкурсе везане за помоћ социјално угроженим појединцима породицама и деци, као и да у сарадњи са земунским привредницима, другим институцијама система помогне у стручном усавршавању и запошљавању.

 

Током вебинара презентоване су различите публикације и брошуре, и емитовани су филмови који су приказали сваку фазу Пројекта.

 

Реализација пројекта омогућила је оснаживање локалне заједнице у Земуну за инклузију Рома и јачање положаја ромске популације кроз имплементацију приоритетних националних стратешких мера Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период 2016. до 2025. године.