ОДРЖАН БРАНКОВ ДАН

18. мај 2021.

Манифестација ”Бранков дан” – сећање на Бранка Најхолда, одржана је 17. маја по пети пут за редом, овога пута због лоших временских прилика  у ресторану ”Венеција”. Ипак, то није спречило поштоваоце Бранковог лика и дела да посете његову спомен клупу на Земунском кеју и на свој начин одају му пошту.

”Бранко Најхолд је као врсни хроничар отргао од заборава миленијуме развоја Земуна, а посебно двадесети век. На нама је данас да баштинимо ту дугу традицију којом се поносимо. Прошле године свечано је откривена ова спомен клупа, а сада нам је Бранков дан повод да чувамо успомену на овог великог Земунца. Оно што је била велика Бранкова жеља, да Земун добије Музеј карикатуре, Градска општина Земун остварује покретањем иницијативе да се пронађе адекватан простор. То ће бити круна Међународног салона карикатуре, основаног 1996. године,  познатог и признатог у целом свету, као што је то, уосталом и Земунска школа карикатуре. На тај начин Земун и Београд би добили још један музеј драгуљ ретког садржаја, што би нас чинило културно и туристички препознатљивим”, рекао је председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић.

Бранко Најхолд је преминуо у децембру 2016. године, а неколико месеци пред смрт, 17. маја, обележено је 35 година његовог преданог рада у култури,  па је због тога овај дан и одабран као дан сећања на писца, есејисту, оснивача Земунског међународног салона карикатуре, а пре свега хроничара и великог заљубљеника у свој Земун.

Успомене на богат Бранков живот и дело евоцирали су новинарка Радио Београда  Елизабета  Кужник Арсеновић, песникиња и романописац Неда Ковачевић, Маријана Ајзенкол, Брана Марковић, Драган Стојковић, а у музичком делу програма наступио је Никола Салаћанин.

Догађају су присуствовали многобројни грађани Земуна.