ОДРЖАНИ ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2013.

27. септембар 2013.

У организацији Канцеларије за развој, Канцеларије за локални економски развој Градске општине Земун и Туристичког центра Земун  од 23. до 26. септембра 2013. године приређен је програм који на најбољи могући начин презентује  индустријско наслеђе Земуна. Организована је ликовна радионица, изложба најлепших ученичких радова, видео-презентација, посете земунским фабрикама… На тај начин, стручна и шира јавност ималe су прилику да се упознају са туристичким потенцијалима које има Земун у оквиру индустријског наслеђа, као специфичног вида културног наслеђа.

Ученици Саобраћајно-техничке школе Земун посетили су фабрике „Икарбус“ и „Инса-Телеоптик“ и том приликом од стручњака сазнали нешто више о историјату и савременим производним програмима ових времешних индустријских центара, док су ђаци земунских основних школа посетили Добровољно ватрогасно друштво „Матица“. Стари ватрогасни шлемови, гас-маске, боце за гашење пожара, медаље, повеље били су им доступни у музеју „Матице“ који годинама одржава ветеран земунског ватрогаства Ђорђе Аћимовић.

Посебан сегмент обележавања Дана европске баштине чинила је ликовна радионица у Галерији „Стара капетанија“. Ученици земунских основних школа насликали су прелепе мотиве Земуна са старим паробродима на Дунаву, фабричким димњацима који уместо дима испуштају звездице, воз без возног реда и другим уметничким визијама индустријског наслеђа. Модератор ликовне радионице био је познати земунски уметник и наставник ликовне културе у ОШ „Светозар Милетић“ Милан Игњатовић.

У скупштинској сали Градске општине Земун директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Милица Грозданић и њена сарадница Саша Михајлов одржале су предавање, уз видео-презентацију „Ливнице Пантелић“. Том приликом, присутне ученике земунских основних школа поздравио је председник Градске општине Земун Дејан Матић. Манифестација је завршена у фоајеу Градске општине Земун где је приређена једнодневна изложба најлепших радова насталих на ликовној радионици у Галерији „Стара капетанија“.

 

NASLOVNA_10

 

Izlozba

 

P1040156

 

P1040196

 

P1040212

 

P1040217