ОДРЖАНА 29. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ

21. март 2024.

У среду, 20. марта 2024. године одржана је 29. седница Скупштине Градске општине Земун.

 

На почетку заседања одборници су усвојили Извештај Комисије за административна и мандатна питања којим су потврђени мандати одборници Дамирки Видовић, са изборне листе Др Војислав Шешељ-Српска радикална странка и одборнику Зорану Краговићу, са изборне листе Александaр Вучић – За нашу децу.

 

Затим усвојен је Извештај о раду Штаба за ванредне ситуације за 2023. годину, као и Годишњи план рада Штаба за 2024. годину.

 

Одборници су упознати о предузетим превентивним и оперативним мерама заштите и спасавања становништва и материјалних добара на територији ГО Земун, у току 2023. године, услед елементарних непогода, угрожености животне средине и акцидената.   Како се у извештају истиче, сагледано је стање локалних некатегорисаних путева, дивљих депонија, клизишта и одрона. Мапиране су критичне тачке у циљу спровођења оперативних мера одбране од поплава и предузете неопходне мере на уклањању уочених недостатака на угроженом подручју у координацији са ЈВП ”Србијаводе” и ВП ”Галовица”.

 

У складу са Законом о смањењу ризика од катасрофа и управљању ванредним ситуацијама израђена је Процена ризика од катастрофа за Градску општину Земун.

 

Планом за текућу годину Штаб је предвидео континуирано предузимање превентивних мера у циљу смањења ризика, те праћење опасности, информисање и обавештавање становништва о  ризицима и предузетим превентивним мерама у циљу смањења ризика од елементарних непогода и умањења последица на становништво у свим непредвиђеним и ванредним ситуацијама.

 

Одборници су усвојили Закључак којим се утврђује да је уређење насеља Земун Поље од непосредног интереса за грађане Земуна.

 

Наслањајући се на Стратегију развоја града Београда 2027, као кровног акта, којим је развој и унапређење градских оптшина један од приоритета, а имајући у виду пораст броја становништва и изградњу великог броја станова за социјално становање, уређење центра насеља Земун Поље је од виталног значаја за квалитетнији и садржајнији живот грађана.

 

Председник Скупштине Мирослав Гајић, захвалио се одборницима на посвећености у раду што се рефлектује кроз подношење иницијатива и конструктивних предлога који директно утиче на покретање радова у комуналној и саобраћајној инфраструктури.