ОДРЖАНА 21. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ

30. децембар 2022.

У четвртак, 29. децембра 2022. године одржана је 21. седница Скупштине Градске општине Земун.

 

 

На почетку заседања Скупштина је донела Одлуку о буџету Градске општине Земун за 2023. годину, и Одлуку о обављању послова екстерне ревизије завршног рачуна буџета Градске општине Земун за 2022. годину.

 

 

Усвојен је и Кадровски план Градске општине Земун за 2023. годину.

 

 

Одборници Скупштине градске општине Земун усвојили су Одлуку о измени Одлуке о некатегорисаним путевима и саобраћајним површинама у јавном коришћењу унутар блока на подручју Градске општине Земун.

 

 

У даљем раду усвојена је Одлука о изменама и допунама Одлуке о сталним манифестацијама у области културе од значаја за Општину Земун.

 

 

Скупштина је донела Решење о именовању директора Јавног предузећа ”Пословни центар Земун”, као и Решење о давању сагласности на Годишњи програм пословања Јавног предузећа ”Пословни центар Земун” за 2023. годину.

 

 

Одборници су донели Решење о допуни Решења о образовању општинског Савета родитеља ГО Земун у школској 2022/2023. години, Решење о изменама Решења о образовању Штаба за ванредне ситуације Градске општине Земун и усвојен је Закључак о усвајању допуне Акционог плана за младе.

 

 

Такође, због подношења оставке утврђен је престанак функције члана Већа ГО Земун Ане Беочанин. На упражњено место одборници Скупштине су тајним гласањем изабрали за новог члана Већа ГО Земун Милана Петровића.

 

 

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, одборницима је предочио основне тачке општинског буџета и упознао их са новим пројектима за наредну годину. Ковачевић је истакао да Општина наставља са уређењем стаза, тротоара, прилаза зградама, паркинга, унутарблоковских површина и некатегорисаних путева. Наставља се и са уређењем дечијих игралишта и паркова, са акцентом на површине у склопу предшколских установа.

 

 

У свим насељима радиће се на саобраћајној инфраструктури, од повезивања улица у насељима Бусије и Грмовац у циљу унапређења јавног превоза, до наставка реконструкција кључних фреквентних улица, попут Павла Вујисића у насељу Алтина.

 

 

Такође, радови на реконструкцији 6,6 километара канализационе мреже у старом језгру Земуна улазе у завршну фазу, а Општина финансира и израду пројекта за изградњу канализационе деонице у дужини од 2,5 километара, од улице Љиљане Крстић до краја Угриновачког пута, уз укључење улице Драгачевских трубача.

 

 

За Батајницу текући пројекти се настављају и радови на реконструкцији и доградњи школе ”Митраљета” су интензивирани, као и на приступним саобраћајницама које се везују на надвожњак изнад пруге. Завршени су урбанистички пројекти за нову амбуланту и гробље у Батајници. Планирано је и уређење центра овог насеља, као и уређење централне зоне насеља Земун Поље. У 2023. години креће и проширење гробља у Угриновцима.

 

 

Свако, капитални пројекат је комплетна реконструкција Главне улице, као и бочних улица са леве и десне стране. У плану је да се у централној зони ради петнаестак улица. Општина је покренула и иницијативу за куповину седам локација за изградњу обданишта у свим насељима.

 

 

Осврћући се на одборничко питање председник Ковачевић је указао да ће Општина наставити да буде део програма који се односе на енергетску ефикасност, јер је интересовање грађана велико, будући да је у 2022. години потписано 144 уговора који директно утичу на уштеду електричне и топлотне енергије у домаћинствима.

 

 

Како би се употпунио Културни живот Земуна, председник Ковачевић је одборницима образложио и важност да се у корпус сталних манифестација уврсти програм под називом ”Земунске променаде”,  у оквиру кога ће се афирмисати брендови Земуна концерти тамбурашког оркестра и Земунског камерног оркестра.

 

 

На крају обраћања председник Ковачевић је честитао предстојеће новогодишње и божићне празнике и изразио уверење да ће се тренд развоја Општине наставити и у 2023. години.

 

 

Председник Скупштине градске општине Земун Мирослав Гајић, придружио се честиткама и захвалио одборницима и сарадницима на савесном раду и конструктивним предлозима који су допринели просперитету Земуна, и позвао одборнике да са породицама и пријатељима посете новогодишње програме које је Општина уприличила, и то 31. децембра Земунски матине, а да први јануар проведу у добром расположењу на Тргу отвореног срца.