ОДРЖАНА 14. СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГО ЗЕМУН

29. мај 2020.

Заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, као заменик команданта oпштинског Штаба за ванредне ситуације, 29. маја у скупштинској сали Градске општине Земун, уз поштовање превентивне мере држања физичке дистанце, одржао је 14. седницу Штаба за ванредне ситуације. Састанку су присуствовали чланови Штаба из Градске општине Земун, као и из Полицијске станице Земун, Дома здравља Земун, Ватрогасно-спасилачке јединице Земун и Црвеног крста Земун. Чланови штаба су једногласно усвојили поднети извештај и анализу о раду Штаба за ванредне ситуације Градске општине Земун непосредно пре и током трајања ванредног стања, који ће бити достављен Министарству унутрашњих послова, Сектору и Управи за ванредне ситуације Београда.

На седници је речено да је у време трајања ванредног стања Штаб поступао у складу са наредбама, закључцима и препорукама Градског Штаба за ванредне ситуације и реализовао своје активности на основу упутстава, инструкција и савета које је добио од Градског Штаба и надлежних институција и редовно им достављао извештаје. Такође, Штаб је спроводио све мере и препоруке Владе Србије, које су се односиле на спречавање ширења епидемије COVID-19.

У извештају је истакнуто да је у периоду од средине марта до почетка априла 2020. године Штаб одржао осам седница и да је у току ванредног стања издата наредба о формирању кол-центра, где су грађани могли да добију потребне информације од волонтера и помоћ у набавци и достави основних животних намирница, лекова и средстава за личну хигијену. Штаб је издао и наредбу о ангажовању повереника и заменика повереника, наредбу за спровођење мера дезинфекције лиценцираних приватних домова за одрасла старија лица, наредбу за преузимање заштитних средстава и средстава за дезинфекцију, за власнике приватних домова за смештај одраслих и старијих лица и наредбу за дезинфекцију стамбених зграда које нису у систему режима одржавања ЈП ”Градско стамбено”.

У периоду трајања ванредног стања Штаб је формирао и нови стручно-оперативни тим (СОТ) за 24-часовно дежурство. Штаб је обезбедио новчана средстава за набавку социјалних пакета за угрожене категорије становништва, као и за услуге дезинфекције стамбених зграда које нису у режиму одржавања ЈП ”Градско стамбено” Београд. Обезбеђен је и додатни простор у Угриновцима за смештај пакета са основним животним намирницама, које је донирао Град Београд. Остварена је одлична сарадња са појединим предузећима која су именована за субјекте од посебног значаја за територију ГО Земун и која су учествовала у спровођењу дезинфекције и расподели дневних оброка хране.

У току ванредног стања Штаб је ангажовао 90 волонтера за реализацију задатака  пријема и дистрибуције пакета за угрожене категорије становништва, као и у подели средстава за дезинфекцију личних и других заштитних средстава.

Заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић похвалио је службенике и чланове Штаба Градске општине Земун који су били ангажовани у спровођењу наредби Штаба и уједно се захвалио свим институцијама које су одговориле на све изазове које је пред њих поставила протекла епидемија корона вируса.