ОДРЖАНА ШЕСТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ

26. март 2021.

У четвртак, 25. марта 2021. године одржана је 6. седница Скупштине Градске општине Земун.

 

На почетку заседања одборници су усвојили извештај Комисије за административна и мандатна питања са предлогом Одлуке о утврђивању престанка мандата одборника Скупштине Градске општине Земун.

 

Заменик начелника Управе ГО Земун Александар Грдинић одборнике је известио о ребалансу буџета, указавши да је за 50 милиона динара увећана општинска каса, да је у складу са тим повећана ставка буџета за одржавање сталних манифестација, такође је увећан и буџет у области развоја спорта. Највећи део новца ће бити утрошен у изградњу недостајуће и ревитализацију постојеће инфраструктуре.

 

Одборници Зоран Самарџић и Жика Крстић апострофирали су да је буџет добро избалансиран и да је од изузетне важности улагање у инфраструктуру.

 

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић је одборнике упознао са динамиком радова у делу саобраћајне инфраструктуре, од изградње интермодалног терминала и логистичког центра, завршетка батајничке петље, пројектовања саобраћајнице Батајнички друм и решавања проблема око пружног прелаза у Батајници асфалтирањем алтернативног пута Земун Поље-Угриновци, као потенцијалне обилазнице до изградње надвожњака.

 

Такође, било је речи о реконструкцији Главне улице, Косовске, Прерадовићеве, Београдске, Петра Марковића, и пројекту комплетне реконструкције Земунског кеја, завршетку радова на реконструкцији Земунске гимназије, завршетку изградње обданишта у Новоградској, почетку радова на доградњи школе ”Митраљета”, као и о идејном решењу за изградњу боравка за децу ометену у развоју, и реконструкцији зграде Центра за социјални рад.

 

Председник је упознао одборнике и са покретањем иницијативе да Батајница добије средњу школу, и о улагањима у здравство, доградњи објекта у Батајници, опремању новоизграђене Здравствене станице у Угриновцима и реконструкцији главне зграде Дома здравља у Улици Рада Кончара 46.

 

Одборницима су предочени и пројекти изградње парка у насељима Алтина, Војни пут, као и о пројекту ЈКП ”Зеленило Београд” у Првомајској улици и реконтсрукцији терена бившег ФК ”Борац”.

 

Ковачевић је упознао Скупштину да је Општина подржала иницијативу за изградњу спортске сале у Батајници и да ће бити, уколико епидемиолошка ситуација дозволи, покровитељ дечијег турнира у фудбалу Куп ”Драган Манце”.

 

Такође, одборници су информисани о плановима ревитализације саобраћајница у свим земунским насељима, изградњи недостајућих тротоара у оним улицама које спадају у групу некатегорисаних путева, о пројектима изградње паркинга код обданишта ”Мала сирена” на Кеју ослобођења и подземне гараже испред КСЦ ”Пинки”, о радовима на изградњи и ревитализацији водоводне и канализационе мреже, од насеља Шангај и Грмовац, преко Алтине до центра Земуна, као и о другим пројектима који директно утичу на подизања квалитета живота грађана Земуна.

 

У наставку заседања, Скупштина је донела Одлуку о првом ребалансу буџета Градске општине Земун за 2021. годину, и усвојила измену Кадровског плана Градске општине Земун за 2021. годину.

 

Известилац Оливера Ђурђевић, координатор нормативних и финансијских послова упознала је одборнике о потреби доношења Одлуке о одржавању чистоће у посебно насељеним местима Градске општине Земун, што утиче на одржавање комуналног реда у насељима Шангај, Алтина, Плави хоризонт и Војни пут, која је потом и  усвојена.

 

Одборници Скупштине Градске општине Земун дали су сагласност на Одлуку о измени Одлуке о оснивању Туристичко-културног центра Градске општине Земун, као и  Решење о давању сагласности на Одлуку о измени Статута Туристичко-културног центра Градске општине Земун.

 

Такође, донет је Закључак о усвајању Извештаја о раду Штаба за ванредне ситуације Градске општине Земун у 2020. години и Закључак о усвајању Годишњег плана рада Штаба за ванредне ситуације Градске општине Земун за 2021. годину.

 

На крају заседања утврђен је и предлог Решења о разрешењу и именовању Комисије за вођење поступка и доношење решења по захтеву за враћање земљишта.

 

Одборници Данило Тврдишић и Предраг Мишљен поставили су низ одборничких питања на које је одговарао председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, изразивши задовољство што одборници учествују у дискусији и својим предлозима и сугестијама утичу на креирање локалне развојне политике.