ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА КОСИДБА У БУСИЈАМА

13. јун 2020.

Поводом Светског дана избеглица, у организацији ”Координација удружења избеглих и расељених у Републици Србији” и Градске општине Земун традиционалну манифестацију ”Бусије 2020” под називом ”Крајишке пјесме, игре и обичаји” отворио је председник Градске општине Земун Дејан Матић 13. јуна симболичким одкосом траве, уз слоган ”Нека најбољи победи”. Великом такмичењу у кошењу траве искусних крајишких косаца претходило је куцање клепцем у косу 25 пута, које је симболично извео Жељко Бурсаћ у спомен на две и по деценије од прогона српског народа из Крајине. Као и сваке године смотру је улепшала Стоја Делић, једина дама косац.

Велико народно сабрање била је прилика да се поменом у цркви Светих Ћирила и Методија и полагањем венаца на спомен чесми ода почаст страдалим и несталим Србима током рата у Хрватској. У име Градске општине Земун венце на спомен положили су председник Дејан Матић и заменик председника Дамир Ковачевић, као и представници организације ”Координација удружења избеглих и расељених у Републици Србији” и породице погинулих.

”Овде смо да уочи обележавања Светског дана избеглица не препустимо забораву богату културну баштину коју сте донели из завичаја. Општина Земун је поред Новог Сада примила највише избеглих и расељених лица. Од првог дана се трудимо да будемо добре комшије, пријатељи, да вам максимално помогнемо у свим животним недаћама. И поред Бусија, ту су Грмовац, Плави Хоризонт, Алтина, широм наше општине никле су нове куће и  разгорела огњишта. И надаље ћемо се трудити да улажемо и стварамо брже и јаче и боље него до сада. Као резултат свега тога у вашем насељу биће уређене нове улице и комплетна комунална инфраструктура. Дали смо максималан допринос да што пре буде саграђена основна школа. Успели смо да приведемо крају све грађевинске радове. Објекат је озакоњен, а ускоро ће бити уведена вода и струја. Поступак набавке намештаја је у току. Наша деца заслужују да имају велелепну школу коју ће похађати већ наредне школске године”, рекао је председник Матић и подсетио присутне на величанствено обележавање 21-годишњице у Бусијама када је председник Владе Републике Србије, а садашњи председник Србије Александар Вучић поручио јасно и гласно колико је држави и њему лично стало до страдалничког народа.

Заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић је истакао да је разлика између оних који су протерали 500 хиљада људи из Републике Хрватске и Републике Српске Крајине и нас у томе што су они рушили куће, цркве, села, градове и на том простору правили њиве и ливаде, а ми од њива правимо насеља, попут Бусија које су симбол српства, а таквих новонасталих места је пуно у Србији.

Уз косачку здравицу, гусле, народне песме и богати програм културно-уметничких друштава из Београда, Крагујевца и са Баније централни део манифестације било је такмичење у кошењу траве, а косу у руке је узео и старешина храма Светог Ћирила и Методија протојереј-ставрофор Миле Јокић. Титулу најбољег косца ове године понео је Зоран Ракита.

Манифестацији су присуствовали народни посланик Душко Тарбук и многобројни представници републичких и градских институција.