ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ФИНАНСИРАЊЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ“

18. октобар 2012.

Начелник Одељења за друштвене делатности и привреду Нада Ђурић и руководилац Канцеларије за локални економски развој општине Земун Мирјана Милосављевић присуствовале су конференцији под називом „Финансирање инфраструктуре на локалном нивоу – могућности и изазови“, коју је организовала Стална конференција градова и општина (СКГО), уз подршку Европске уније у оквиру програма EXCHANGE 3. Конференција је одржана 16. октобра 2012. године у Сава Центру. Скуп је организован у циљу представљања остварених резултата и планирања даље подршке у области финансирања комуналне инфраструктуре.

Организовањем конференције СКГО уз помоћ Европске уније подржава унапређење капацитета локалних самоуправа у процесу увођења стандарда и приближавања Европској унији. С тим у вези, у претходном периоду остварени су значајни резултати у области развоја и финансирања општинске инфраструктуре кроз развој СЛАП информационог система инфраструктурних пројеката и подршке емисије првих муниципалних обвезница у Србији.

Учесници конференције су имали прилику да чују ставове и планове ресорних министарстава, али и представника делегације Европске уније у Србији. На конференцији је речено да ће ЕУ наставити да подржава изградњу административне инфраструктуре на државном и локалном нивоу.  Највећи изазов биће одређивање приоритета и бирање најбољих пројеката по јасним критеријумима.  Представник делегације Европске уније у Србији Мајкл Керн упозорио је да Србија има низак инвестициони рејтинг управо због дугог времена потребног за издавање потребних дозвола.

 

SKGO konferencija finansiranje infrastrukture na lokalnom nivou